Singura țară din Europa al cărui imn nu are versuri. Aici trăiesc mulți români
Probabil că este un detaliu pe care l-am observat deja, dacă suntem fani ai fotbalului. Imnul Spaniei nu are niciun vers, o particularitate extrem de fascinantă și pe care foarte mulți oameni nu o înțeleg. Însă, în Spania, idea de a adăuga versuri acestui imn emblematic este una extrem de controversată.
Atunci când urmărim un meci de fotbal în care joacă naționala Spaniei, un detaliu destul de bizar pe care îl vom observa încă din primele minute este faptul că jucătorii acestei echipe nu cântă niciodată niciun vers, când este intonat imnul. Iar motivul este faptul că nici nu există vreun vers!
Imnul Spaniei este intitulat „Marcha Real”, adică „Imnul Regal”, fiind compus tocmai în anul 1761, de către Manuel de Espinosa de los Monteros. La acel moment, cântecul era gândit drept un imn al infanteriei spaniole, dar peste câțiva ani, Regele Carol al III-lea a transformat marșul în imn al Spaniei, în anii 1770.
De ce nu are imnul Spaniei versuri
Numai trei alte țări din lume au imnuri fără versuri, Kosovo, San Marino, cât și Bosnia și Herțegovina. În cazul Spaniei, motivul pentru care imnul nu are versuri este faptul că ar fi extrem de dificil să fie găsit un set de versuri care să fie considerat reprezentativ pentru diferitele populații care locuiesc în Spania.
Lipsa versurilor este menită să promoveze unitatea națională printre diferitele etnii minoritare care locuiesc în Spania, cum ar fi catalani, basci, sau galicieni. Cum aceste populații au culturi și limbi diferite față de spaniolă, autoritățile din Madrid au decis ca imnul să rămână fără versuri.
Controversa adăugării versurilor
Lucrurile s-au schimbat în timpul dictaturii fasciste a lui Franciso Franco, atunci când poetul José María Pemán a scris versuri pentru imn. Însă, după moartea dictatorului și revenirea la democrație, versurile au fost scoase iar din imn.
În 2008, Comitetul olimpic al Spaniei a stârnit controverse majore în țară după ce au sugerat adăugarea unor versuri în imn. Motivul pentru care propunerea acestora a fost atât de controversată a fost faptul că versurile propuse de aceștia începeau cu „Viva España”, la fel ca în varianta folosită în timpul dictaturii fasciste.