De ce s-a produs, de fapt, potopul care a provocat dezastru pe litoral. Specialist: „Ciclonul a fost alimentat”

Temperaturile extrem de calde ale Mării Negre au jucat un rol crucial în generarea și intensificarea ciclonului care a afectat grav litoralul.

Urmări ale furtunii din 31 august 2024 din Vama Veche, în județul Constanța. FOTO Inquam Photos
Urmări ale furtunii din 31 august 2024 din Vama Veche, în județul Constanța. FOTO Inquam Photos

Roxana Bojariu, climatolog de renume, a explicat într-un interviu pentru Digi24 că formarea acestui ciclon a fost direct legată de creșterea temperaturilor mării, precum și de schimbările climatice generale.

Potrivit Bojariu, ciclonul, care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat de o suprafață maritimă neobișnuit de caldă, cu temperaturi record ce au depășit 27 de grade Celsius. Aceste condiții extreme au contribuit la acumularea unei cantități semnificative de precipitații.

Problemele hidrografice și impactul secetei

În ceea ce privește efectele devastatoare ale precipitațiilor abundente, Bojariu a subliniat că Dobrogea și litoralul nu dispun de un sistem hidrografic dezvoltat care să gestioneze eficient cantitățile mari de apă.

Lipsa unor bazine de retenție mari și prezența unui sol foarte tasat, deja afectat de secetă, au amplificat efectele inundațiilor.

Precipitațiile intense au avut un impact major asupra infrastructurii existente, accentuând problemele cauzate de terenul insuficient pregătit pentru a face față unor astfel de volume de apă.

„Acel ciclon, sistem de joasă presiune care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, avem temperaturi record. E o cantitate foarte mare.

Problema este că această cantitate mare de precipitații într-o zonă precum Dobrogea și litoral nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat care să preia o parte din apă, pe de o parte, pe de altă parte nici bazine, acolo sunt foarte mici.

E vorba și de seceta care a fost până acum și lucrul acesta aduce caracteristici în plus, pe un sol foarte tasat și fără resurse. Lucrul ăsta amplifică uneori efectele inundațiilor. E vorba și de contribuția schimbărilor climatice, pentru că suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari. Au fost temperaturi de peste 27 grade, foarte mari”. a explicat climatologul. 

Intervenția pompierilor și situația actuală

În ultimele 24 de ore, pompierii din județul Constanța au desfășurat un număr semnificativ de intervenții pentru a gestiona efectele fenomenelor meteorologice extreme.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea", echipele de intervenție au salvat sau evacuat 61 de persoane afectate de inundații și alte fenomene periculoase. Pompierii au realizat 207 misiuni, inclusiv 177 de operațiuni de evacuare a apei din imobile, beciuri, subsoluri și alte locații afectate.

De asemenea, au fost degajați cinci copaci căzuți și au fost avariate cinci autoturisme. Conform ISU, nu au fost raportate victime în urma acestor evenimente extreme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test rutier (2) jpg
plante jpeg
toaleta curatenie istock jpg
Tânăra cu bani Foto Freepik com jpg
aeroport  jpg
orase din romania colaj pixabay jpg
padure pixabay jpg
Gara de Nord din Timişoara înaintea demarării lucrărilor de modernizare FOTO Both
image
actualitate.net
image
actualitate.net