Apa din Marea Neagră a atins cea mai mare temperatură din ultimii 25 de ani. Avertisment pentru luna septembrie: „S-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice”

Marea Neagră a avut 29,5 grade Celsius la începutul lunii august, temperatură care nu a mai fost atinsă de mai bine de 2 secole. În același timp, și Marea Mediterană înregistrează zilnic noi recorduri. Specialiștii spun că acest dezechilibru poate provoca mai multe furtuni pe teritoriul nostru.

Marea Neagră / Foto: Shutterstock
Marea Neagră / Foto: Shutterstock

Marea Neagră a atins cea mai mare temperatură din ultimii 25 de ani

Weekend-ul trecut, Marea Mediterană a înregistrat o temperatură de 28,9 grade, fiind cea mai ridicată din ultimele 4 decenii. Pe de altă parte, în Marea Neagră, apele „clocotesc”. Conform experților climatologi, curenții care vin dinspre Bosfor și Dardanele au influențat creșterea temperaturilor cu aproximativ 3 grade, în ultima vreme. Recordul s-a înregistrat după 40 de zile în care canicula a predominat. Mai mult, lunile viitoare, s-ar putea să ne confruntăm cu o serie de furtuni.

„Dacă temperatura apei se menține așa până în septembrie, s-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice. De obicei se formează in sudul Mării Negre și ajung în tara noastră prin Dobrogea si se manifesta prin ploi abundente de lungă durată, vânt puternic”, spune Alex Trandafir, climatolog, potrivit Știrileprotv.

„Încep să capete nuanțe de uragan”

Prima furtună provocată de acest fenomen a avut  loc în Constanța, în 2023, când marea a ridicat valuri de 12 metri, iar vântul a fost extrem de puternic, înregistrând peste 140 de km/ h.

„Furturile din Mediterană încep să capete nuanțe de uragan. Trec Bosforul, trec în Marea Neagră. Anul trecut, în noiembrie, am avut cea mai mare furtună înregistrată de multă vreme pe Marea Neagra cu nave aruncate pe uscat”, spune Adrian Bâlbă, biolog marin.

Pe de altă parte, specialiștii NASA sunt de părere că mările și oceanele au atins temperaturi exagerate în ultimii 50 de ani, fiind chiar un fenomen unic în istorie. Deși continuarea încălzirii ar putea aduce efecte negative asupra ecosistemului, pescarii se bucură că peștii din Marea Mediterană migrează aici.

Mai mult, în sudul litoralului, apele sunt invadate de meduze albastre. Dincolo de acest lucru, încălzirea mării aduce un alt avantaj, respectiv faptul că turiștii pot să își petreacă vacanța pe litoral chiar și după finalul lunii august.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net