Riscurile la care ne supunem după o zi caniculară. De ce apar durerile de cap: „Creierul se umflă și...”

Vremea caniculară din perioada verii creează mari bătăi de cap românilor, și la propriu, și la figurat. Cu toate acestea, iubitorii de căldură se expun în razele soarelui și petrec mult timp pe plajă, alegându-se însă cu dureri puternice de cap. Specialiștii explică de ce ne doare capul atunci când ne expunem la soare. 

Dureri de cap / foto: Arhiva Click!
Dureri de cap / foto: Arhiva Click!

Vara plajele și piscinele sunt pline de români care se relaxează pe șezlong sau se bălăcesc în apă, fără a se gândi la ce riscuri se supun ori de câte ori stau mult timp în soare.

Cum apar durerile de cap după o zi caniculară

Prof. Dr. Vlad Ciurea explică ce se întâmplă cu creierul nostru după ce ne expunem la soare vreme de o zi în perioada caniculară. Se produce o inflamare a creierului, se umflă și de aici durerile puternice de cap.

„Apare durerea de cap din multe cauze. Pentru că am stat foarte mult la soare și nu am avut niciun mijloc de protecție. Dacă toată ziua ai stat la soare, și cu asta sunt de acord, ai muncit un an de zile, te-ai chinuit, după aceea vrei să te bucuri de soare, vrei să te bucuri de apă, de valuri, este plăcerea ta, dar seara nu te mai poți bucura de toate aceste lucruri, pentru că fenomenul care se produce, și lumea ori nu știe, ori se preface că nu știe, este umflarea creierului.

Creierul reacționează la toată această căldură, se umflă, și începe să te doară capul. De multe ori, dacă observați, avem și vărsături, nu mai putem înghiții cum trebuie, are loc o dereglare a întregului organism”, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3.

Ce măsuri de prevenție sunt recomandate

În cazul în care petrecem mult timp în soare, nu avem capul acoperit și ne confruntăm cu dureri, indicat ar fi să stăm la o temperatură mai joasă și să aplicăm gheață pe frunte. În cazuri mai grave, oamenii ar trebui să se prezinte cât mai repede la medic.

„Prevenția este foarte importantă. Dacă totuși am ajuns aici, s-au inventat și serviciile de urgență. Iar o persoană, dacă stă întinsă, în condiții bune, la o temperatură optimă, și cu puțină gheață pe frunte, lucrurile se ameliorează foarte repede.

Sunt familii care cheamă medicul la primul semn, este foarte bine, pentru că nu se știe cum poate evolua. Părerea mea, ca medic, este că de asta s-a inventat medicul, ca să dea primul ajutor”, a mai spus prof. dr. Vlad Ciurea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
turkey 4181647 1280 jpg
cosmin jpg
dovleac jpg
front 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net