De ce se îmbolnăvesc vaccinații. Explicațiile unui cercetător: "Virusul va continua să evolueze"
Suntem în valul 4 și peste un milion de români și-au făcut deja doza 3 de vaccin anti-Covid. Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a vorbit despre ce știm până acum despre imunitatea oferită de doza booster de vaccin anti-COVID.
Dispunem de vaccinuri care sunt foarte eficiente față de toate varintele de virus SARS-CoV-2 care circulă în prezent, deci prioritatea cea mai mare ar trebui să fie vaccinarea unui număr cât mai mare de oameni, pentru a reduce numărul de forme severe, al spitalizărilor și al deceselor, subliniază însă Cătălin Țucureanu.
„Este adevărat, s-a observat că împotriva infecției - deci, nu a formelor severe de boală - după o anumită perioadă de la administrarea schemei primare de vaccinare, pe undeva pe la 5-6 luni, nivelul de protecție scade. Se menține în continuare un anumit nivel de protecție, dar acesta este mai redus comparativ cu perioada de imediat după vaccinare. Evident, o contribuție la asta o are și varianta Delta, care este mult mai transmisibilă, iar în acest context - transmisie de variantă Delta + scădere a imunității împotriva infecției - mai multe autorități publice din lume au luat decizia de a administra și o a treia doză de vaccin începând undeva în jurul a șase luni de la schema primară de imunizare”, a explicat cercetătorul de la Institutul Cantacuzino la Digi24.
A treia doză aduce un plus de protecție față de infecție, deci inclusiv față de formele cu simptomatologie ușoară sau absentă, aduce protecție și față de formele severe, dar trebuie subliniat că schema primară de vaccinare protejează foarte bine împotriva formelor severe de boală, a insistat Cătălin Țucureanu: „Dacă vaccinarea ne protejează - să zicem - de 5 ori de a ne infecta, dar trăim într-o zonă cu rată de transmisie foarte mare, așa cum este în această perioadă, orice măsură suplimentară, fie că e vorba de doza a treia, fie de respectarea cu strictețe a măsurilor non-farmaceutice, ajută suplimentar și scade suplimentar riscul de infecție”, a punctat Cătălin Țucureanu.
De ce se infectează și vaccinații anti-Covid
"Avem vaccinuri foarte eficiente, dar nu sunt perfecte. În perioade de transmisie foarte mare, un vaccinat o să aibă un risc de infecție mai mic, dar tot o să aibă un anumit risc de infecție. Însă el va face o formă mult mai ușoară de boală și asta este o dovadă că vaccinurile sunt, totuși, eficiente față de evoluția severă, spitalizare și deces. Evident, nici aici lucrurile nu sunt perfecte. O persoană foarte, foarte vulnerabilă, o persoană în vârstă, o persoană cu anumite comorbidități are în continuare un risc mai mare de evoluție severă a COVID-19. Dar prin vaccinare acest risc o să scadă semnificativ (...) Este greu de spus acum ce evoluție o să aibă virusul, ce variante ar putea apărea și dacă este nevoie să vaccinăm în continuare. Cert este că atât timp cât avem un bazin foarte mare de oameni susceptibili să se îmbolnăvească, virusul va continua să evolueze cu o frecvență relativ mare și ne putem aștepta și la alte variante virale, poate și mai transmisibile, care pot ocoli, cel puțin parțial, răspunsul imun generat de vaccinare sau de trecerea prin boală", a explicat specialistul de la Institutul Cantacuzino.