De la ce vârstă ducem copilul la dentist. Ce probleme dentare ar trebui să ne alarmeze

Ultima actualizare:
Doctorul Tudor Ciuhodaru vrea ca toţi copiii să beneficieze de gratuitate pentru toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele stomatologice
Doctorul Tudor Ciuhodaru vrea ca toţi copiii să beneficieze de gratuitate pentru toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele stomatologice

Încă de când apar primii dinţi ai copilului, părinţii ar trebui să se gândească la un medic stomatolog. Fie că este cel la care se duc ei, periodic, fie că este un dentist care se ocupă doar de copii, momentul vizitei la specialist nu trebuie amânat foarte mult. Mersul regulat la medicul stomatolog este important pentru sănătate, pentru că astfel poţi să afli de timpuriu dacă există probleme dentare ale copilului.

Stomatologii spun că primele vizite păot fi făcute încă de la vârsta de 2 ani, poate chiar şi mai devreme. Acestea sunt doar de acomodare şi ar trebui să fie făcute chiar dacă micuţul nu dă niciun semn că ar avea o problemă medicală.

„Trebuie explicat copilului că la dentist merge doar ca să le fie verificaţi dinţişorii. Nu au absolut nicio durere. Când vin la mine, încerc să fac din vizită o poveste. Le spun că acolo este un dinozaur şi că am o serie de instrumente pe care le folosesc să mă lupt cu dinozaurul. Astfel îi fac curioşi şi deschid gura”, a explicat pentru Click! medicul dentist Mihăiţă Secu, specialist în implantologie orală.

Medicul mai spune că cel mai important, mai mult decât vizita la dentist, este periajul. „Copiii trebuie periaţi pe dinţi încă de la primele erupţii, cu acea periuţă de deget. Apoi, după ce s-a definitivat dentiţia de lapte, sunt deja folosite periuţe moi, extra-soft, adaptate special pentru copii. În felul acesta, dacă are şi o alimentaţie corectă, evită băuturile carbogazoase şi atunci vizita la dentist este doar de verificare”, a mai explicat Mihăiţă Secu.

Cum alegem pasta de dinţi pentru copii

Toate supermarketurile şi farmaciile sunt pline cu pastă de dinţi pentru copii. Ambalajele frumoase şi menţiunile conform cărora dinţii copilului cresc mai sănătoşi şi mai frumoşi dacă folosesc diverse sortimente, îi fac pe părinţi să cumpere produsul fără să stea pe gânduri. Pentru că este vorba despre sănătatea copilului. Dentiştii ne spun însă să avem mare grijă când alegem astfel de produse.

„Pasta de dinţi se aleg în funcţie de problemele pe care le are copilul respectiv. Sunt paste care au mai mult flor, paste care au mai puţin flor. Cel mai bine este ca alegerea pastei de dinţi să se facă la recomandarea medicului stomatolog”, a mai precizat dentistul.


    Doctorul Mihăiţă Secu spune că trebuie să aducem copiii la dentist încă de când sunt foarte micifoto: arhiva dr.Mihăiţă Secu
Doctorul Mihăiţă Secu spune că trebuie să aducem copiii la dentist încă de când sunt foarte micifoto: arhiva dr.Mihăiţă Secu

Când apare prima carie la copii

Contrar a tot ceea ce credeam referitor la carii, că ar apărea doar la adulţi sau doar la copiii mai mari, dentiştii demontează astfel de mituri şi ne avertizeză că problemele pot să apară încă din primele luni de viaţă. „Pot apărea dinţii deja cariaţi. Depinde de alimentaţie, de carenţele pe care le are mama în timpul sarcinii şi de igienă. Am văzut copil care la doi ani are toţi dinţii cariaţi. Dar copilul acela nu doarme fără biberon. Iar biberonul respectiv conţine ceai îndulcit sau mai ştiu eu ce. Am văzut chiar şi copil care avea cola în biberon. Şi atunci clar apare caria de biberon.  Dacă mama are o problemă în timpul sarcinii şi a urmat tratament cu tertraciclină, pot să apară dinţii deja negri . Atunci părinţii cred că sunt cariaţi. Dar este important ca, în oricare din cazuri, copilul să fie adus la dentist”, a mai explicat Mihăiţă Secu.

Copilul trebuie dus la dentist încă de la vârsta de 2 ani, din 6 în 6 luni. Însă dacă apar probleme, trebuie ajuns mai repede în cabinetul stomatologic. Astfel, atunci când copilul se plânge că îl dor dinții după ce a consumat un aliment prea cald sau prea rece, poate fi un semn că se confruntă cu sensiblitate dentară. Aceasta poate fi dată de carii, crăpături sau deteriorări la nivelul smalţului, probleme ale sinusurilor sau prezenţa unor alergii.  Însă numai medicul stomatolog îți va recomanda cel mai adecvat tratament. Dacă va constata că probleme dinților sensibili nu ține doar de sănătatea orală, acesta te poate trimite și la un alt medic.

Proiect: Copiii ar putea merge gratuit la stomatolog

De ceva vreme, tot mai mulţi români spun că şi-ar duce copiii la dentist dacă ar beneficia de consultaţii gratuite. Un medic de la Iaşi a depus 3 proiecte de lege în parlament care oferă soluţii la această problemă de sănătate publică.

„Vreau ca toți copiii să aibă dinți mai sănătoși. Am și depus 3 proiecte de lege ce oferă soluții concrete la această problemă de sănătate publică.

Astfel, proiectul Gatuit la stomatolog urmează gratuitatea pentru toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele stomatologice ale tuturor copiilor. Pentru mulţi copiii tratamentul stomatologic a devenit un lux. Al doilea este programul ,,pasta și periuța” de dinti, pe care l-am depus sub forma unui proiect de lege menit să susțină sănătatea dentară în gradinițe și scoli. Programul va consta în acordarea gratuită, o data la 3 luni, a unei periuțe și a unei paste de dinți fiecărui copil, similar programului ,,laptele si cornul”. Concomitent copiii vor beneficia de noțiuni de igienă dentară. Al treilea program se referă la introducerea orelor de educație pentru sănătate ca materie obligatorie de studiu în toate școlile din România. Toți copiii vor dobândi astfel cunoștințele, deprinderile și abilitățile legate de sănătatea dentară”, a declarat pentru Click!, Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Doctorul Mihăiţă Secu spune că trebuie să aducem copiii la dentist încă de când sunt foarte mici
Doctorul Mihăiţă Secu spune că trebuie să aducem copiii la dentist încă de când sunt foarte mici

Statisticle care au stat la baza propunerii acestor proiecte relevă faptul că 80% din români au probleme dentare. 7 din 10 au carii, 4 din 10 au probleme legate de placa dentară, 3 din 10 au halitoză sau sensibilitate dentară. Aproape jumătate (49%) nu au mers la stomalog în ultimul an iar 9% nu au fost niciodată.

De asemenea, rapoartele arată că majoritatea copiilor au carii: 75% pe dinţii temporari iar 4 din 10 pe dentiţia definitivă. Unul din cinci copii nu se spală pe dinţi aşă că 400.000 nu au pus niciodată mâna pe periuţa de dinti şi nici nu ştiu ce gust are pasta de dinţi. Majoritatea sunt din rural.

„Nimic surprinzător în condiţiile în care schimbă doar o data la 2 ani periuţa şi utilizează doar un tub şi un sfert (75ml) de pastă de dinţi în fiecare an. Concret, durata medie de utilizare a unei periuţe este mai mare de 8 ori (2 ani) în urban şi de 40 de ori (10 ani) în rural faţă de durata recomandată de utilizare ce este de maxim 3 luni”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trump vs  Biden FOTO gettyimages webp
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net