De la şcoală nu chiuleşti, o sută de lei primeşti!

Ultima actualizare:

    Gospodarul comunei, Virgil Baciu, la clasă, în mijlocul micuţilorFoto: Arhivă personală Virgil Baciu
Gospodarul comunei, Virgil Baciu, la clasă, în mijlocul micuţilorFoto: Arhivă personală Virgil Baciu

Gata, sună clopoţelul! Vacanţa de Paşte s-a terminat, iar elevii sunt aşteptaţi la clase, pentru ultima parte a semestrului II. În comuna Corbi (Argeş), şcolarii au un motiv în plus să nu lipsească de la ore. Primarul a găsit o metodă prin care să scadă abandonul şcolar: 100 de lei pe lună fiecărui elev, din clasa zero până în clasa a IV-a.

Una dintre cele mai grave probleme din sistemul de învăţământ din România pare să-şi fi găsit rezolvarea în comuna Corbi (Argeş). Primarul Virgil Baciu a avut ideea să acorde, de la bugetul local, un stimulent financiar de câte 100 lei fiecărui elev, oferit de la clasa zero până în clasa a IV-a. Condiţia? Prezenţa la şcoală.

„Este un proiect mai vechi al meu, pe care l-am susţinut în faţa oamenilor şi înainte de a fi ales primar, şi după aceea”, spune edilul Eugen Baciu pentru adevarul.ro. 

„Este un stimulent financiar, un pachet, pentru creşterea natalităţii, creşterea copilului, prevenirea abandonului şcolar şi pentru creşterea performanţelor şcolare. Din 2016 acordăm stimulentul de 1.000 lei pentru fiecare copil născut. Din acest an acordăm stimulentul pentru prevenirea abandonului şcolar, constând în suma de 100 lei, sumă ce se acordă în fiecare lună a anului şcolar. Suma se acordă condiţionat de prezenţa la şcoală. Concret, fiecare copil care nu are vreo absenţă nemotivată primeşte câte 100 lei. Cel care are o absenţă nemotivată este penalizat cu cinci lei de absenţă. La mai mult de cinci absenţe nemotivate, nu se mai acordă stimulentul financiar. Am găsit şi o soluţie de recuperare a celor maximum cinci absenţe. Ele pot fi recuperate, dacă elevul aduce pentru fiecare absenţă un săculeţ cu materiale reciclabile. Părinţii şi copiii au fost foarte încântaţi de această soluţie”, se făleşte primarul din Corbi. 

De stimulentul financiar beneficiază la ora actuală 129 de elevi. Primarul Virgil Baciu doreşte ca, din 2020, stimulentul financiar să fie extins până la clasa a VIII-a, iar ulterior să fie acordat şi la grădiniţe. 

I-a făcut de râs pe Facebook

Virgil Baciu (independent) este primar din 2012 la Corbi, fiind la al doilea mandat. În 2018, el a publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Corbi, sub titlul „Lista ruşinii”, fotografii cu zeci de gospodării neîngrijite din comună. 

Decizia a avut impact, mulţi dintre cei vizaţi făcându-şi ulterior curăţenie. Comuna Corbi are o creştere economică spectaculoasă. Aici vin zeci de mii de turişti anual, atraşi de peisajele superbe şi de biserica rupestră Corbii de Piatră. 

Comuna se află în topul localităţilor cu cele mai multe oi din ţară – nu mai puţin de 32.000. Tot la Corbi funcţionează o firmă cu zeci de angajaţi unde se produc tricotaje pentru firme precum Valentino, Benetton, Prada şi Max Mara.

Școala reîncepe azi cu multe testări

După o vacanță de 16 zile, elevii se întorc azi în bănci. Până la 15 iunie, când începe vacanța de vară, școlarii vor trece prin emoții la mai multe teste importante. 

Copiii de 8, 10 și 12 ani se pregătesc de primele examene din viața lor. Imediat după vacanța de primăvară, circa 450.000 de elevi din clasele mici vor susține Evaluarea națională 2019. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a va avea loc în perioada 7 - 10 mai. 

Probele scrise la Limba română și limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate a doua zi (8 mai) de testele de citire la cele două discipline. Proba de Matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, în timp ce proba de Limba română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 10 mai.  

Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: Limba română (14 mai), Matematică (15 mai) și limba maternă (16 mai). Elevii claselor a VI-a vor susține Evaluarea națională în zilele de 22 mai (Limbă și comunicare) și 23 mai (Matematică și Științele naturii). 

Ministerul Educației a introdus Evaluări naționale, cu subiecte unice pe țară, pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru a diminua dezastrul de la examenul la clasa a VIII-a și de la Bacalaureat. 

Prin aceste testări, din doi în doi ani, se va cunoaște nivelul de pregătire a elevilor. În funcție de rezultate, profesorii și părinții vor afla unde este nevoie de studiu suplimentar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net