Debranşarea de la căldură se face din timpul verii

Ultima actualizare:

    Debranşarea de la sistemul public de energie  termică îţi va scădea considerabil  factura la întreţinere pe timp de iarnă
Debranşarea de la sistemul public de energie termică îţi va scădea considerabil factura la întreţinere pe timp de iarnă

În cazul în care te-ai decis să renunţi la sistemul  centralizat de încălzire şi să achiziţionezi o centrală  termică, este cazul să te grăbeşti! Debranşarea de la  căldură se face pe timpul verii, înainte de alimentarea  cu agent termic a caloriferelor. Specialistul Click!  Mihai Mereuţă ne spune care sunt paşii pentru  deconectarea de la sistemul public de energie termică.

Pentru cei care doresc să renunţe la serviciile publice de încălzire, iată de paşi trebuie urmaţi:

Debranşarea,doar cu acordul vecinilor

Dacă vrei să te debranşezi de la sistemul centralizat de încălzire trebuie să îndeplineşti câteva cerinţe prevăzute de lege.

* acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală cât şi pe verticală;

* acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;

* anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte;

* deconectările/debranşările se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse;

* cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.

Vecinul de perete are ultimul cuvânt

Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:

* să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie cu care cel care doreşte debranşarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debranşarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate;

* să existe documentaţia tehnică prevăzută;

* solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debranşare.

Acte şi taxe necesare debranşării

Cerere de debranşare cu avizul de principiu al Asociatiei de Proprietari.

Proiect de debranşare pentru întocmirea Referatului de specialitate privind debranşarea.

În procesul-verbal al adunării generale se va consemna faptul că aceştia au înteles că deconectarea corpurilor de încălzire conduce la scăderea confortului termic în acel apartament, iar costurile de încălzire pentru apartament vor creşte.

Beneficiarul se prezintă la furnizorul de căldură pentru plata taxei de eliberare a avizului la proiect la ridicarea acestuia. Costurile efective de debranşare sunt în funcţie de numărul de etaje ale blocului şi de tipul de legături folosite pentru debranşări, variind între 47 şi 85 lei/calorifer, fără TVA.

Plata tarifului de avizare se va face în momentul depunerii documentaţiei.

Centrala termică, doar cu autorizaţie

În situaţia în care deconectarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizaţie de construire, obţinută în condiţiile legii.

Acesta va ţine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât condiţiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influenţate şi să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net