Declarația halucinantă a lui ÎPS Teodosie, despre zilele de post: „Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti. Medicul nu are pregătire duhovnicească"

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a stârnit controverse în urma unor declarații recente legate de post și recomandările medicale. Într-o discuție cu o persoană care suferă de o afecțiune neurologică, aceasta a întrebat dacă poate primi dezlegare de la duhovnic pentru a mânca frupt (mâncare de dulce) în zi de post, având în vedere sfatul medicului de a avea o alimentație consistentă.

ÎPS Teodosie. Foto: arhiva.
ÎPS Teodosie. Foto: arhiva.

Răspunsul Arhiepiscopului a fost tranșant: „Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti, căci medicul nu are pregătire duhovnicească”. El a subliniat că, deși un medic poate sugera o alimentație diferită din motive de sănătate fizică, aspectele spirituale ale postului nu ar trebui negociate pe baza acestora.

„Postul nu poate fi anulat de recomandările medicale”

Potrivit ÎPS Teodosie, rânduielile bisericii, inclusiv cele legate de post, sunt „comune tuturor creștinilor” și nu pot fi schimbate de duhovnic doar pentru că o persoană solicită o dezlegare pe motive de sănătate. „Nu mâncarea de dulce vă face mai sănătoasă, căci aceasta conține toxine și vă face mai rău”, a avertizat Arhiepiscopul, adăugând că postul are și o componentă de purificare spirituală, dincolo de beneficiile pentru trup.

Teodosie spune că medicul nu are „pregătire duhovnicească”

ÎPS Teodosie a continuat prin a afirma că un medic, deși are pregătire în domeniul sănătății fizice, nu poate oferi sfaturi legate de suflet sau spiritualitate. „Medicul în general îndeamnă să mănânci consistent, dar nu are pregătire duhovnicească”, a explicat el, subliniind că doar un duhovnic poate oferi îndrumare spirituală, în acord cu tradițiile și rânduielile bisericii ortodoxe.

Arhiepiscopul Tomisului a încheiat răspunsul său cu un apel la rugăciune și credință, considerând că acestea pot contribui mai mult la starea de bine a unei persoane decât o modificare a regimului alimentar. „Mai multă rugăciune, mai multă credință în Dumnezeu și va fi mai bine”, a concluzionat el.

Declarațiile sale au stârnit reacții variate, mai ales în contextul în care recomandările medicale sunt adesea considerate cruciale pentru cei cu afecțiuni cronice. Totuși, pentru ÎPS Teodosie, echilibrul dintre sănătatea fizică și cea spirituală rămâne esențial, iar postul este un pilon de neclintit în viața duhovnicească a creștinilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fratii disparuti jpg
image png
lacul colibita jpg
image png
familia corvinilor jpg
Mita doctor medic euro bancnote FOTO Shutterstock jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (1) jpg
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net