Descinderi la ferma lui Nuțu Cămătaru. Incredibil ce au găsit anchetatorii în curtea celebrului interlop
Poliția a desfășurat, joi, 19 septembrie, percheziții la ferma lui Nuțu Cămătaru, în cadrul unei anchete privind furtul unui cal de rasă, care ar fi fost sustras de la un rival al acestuia.
Celebrul interlop este acuzat de furtul unui cal de rasă, însă investigațiile au scos la iveală mult mai multe nereguli, potrivit Adevărul.ro.
În urma perchezițiilor efectuate, anchetatorii au descoperit o colecție impresionantă de animale și păsări exotice, printre care se numără mai multe exemplare de animale de rasă, două păsări răpitoare, două maimuțe, o cămilă și un cangur alb. În prezent, se efectuează verificări pentru a stabili dacă deținerea acestor specii este legală.
Pentru a evalua situația, la fața locului a fost solicitată intervenția unei echipe din cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul General, precum și prezența unui biolog specializat din partea Societății Ornitologice Române.
Cine este, de fapt, Nuțu Cămătaru
În jurul anilor '80, se spune Nuțu Cămătaru, pe numele lui adevărat Ioan Balint, comiteau furturi frecvente, luând tot ce le ieșea în cale. Printre obiectele furate se numărau covoare, lămpi, ceasuri, pachete de cafea, săpunuri, butelii de gaz, aparate video, casetofoane, căști audio, blițuri fotografice și bijuterii din aur, cum ar fi lănțișoare.
Deși multe speculații sugerau că porecla „Cămătaru” provine din activitățile ilegale desfășurate de-a lungul timpului, Ion Balint, cunoscut sub acest nume, a explicat că porecla are, de fapt, origini familiale.
„Numele de Cămătaru vine din strămoși, de la bunicul meu. Am fost bodyguard la Nisa, am servit în Legiunea Străină și am fost împușcat în timpul Revoluției. Vreau să precizez, fără a avea vreo ură de rasă, că noi nu suntem de etnie romă, ci suntem dintr-o familie burgheză din Bărăgan. Provenim doar dintr-un cartier locuit preponderent de romi”, declara Nuțu Cămătaru în 2004.
De-a lungul timpului, Nuțu Cămătaru a avut mai multe condamnări, inclusiv înainte de Revoluția din 1989. Chiar și atunci, dar și imediat după căderea regimului comunist, a beneficiat de grațieri. Totuși, a petrecut mulți ani în spatele gratiilor.
Una dintre cele mai memorabile imagini rămâne cea din 2010, când, imediat după eliberarea din penitenciarul Rahova, a fost filmat călare pe un cal.
Această eliberare a survenit după ce a ispășit șase ani de închisoare, dintr-o pedeapsă inițială de nouă ani. În final, a rămas cu o sentință de doi ani și șapte luni, după ce pedeapsa a fost contopită cu o alta primită la mijlocul anilor '90.
Procurorii l-au identificat ca lider în afaceri ilegale ce includeau trafic de prostituate, șantaj, cămătărie și acte de violență extremă.
Celebra grădină zoologică a lui Nuțu Cămătaru, anul 2013
În cadrul unei descinderi din 2013 pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru, comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) au descoperit că acesta creștea patru lei – doi adulți și doi pui – precum și doi urși, fără a deține documentele legale necesare pentru animalele sălbatice.
În anul 2013, patru lei și doi urși deținuți ilegal de Nuțu Cămătaru la ferma sa din cartierul Ferentari au fost relocați la grădina zoologică de la Bucov, situată la marginea orașului Ploiești. Animalele erau într-o stare precară, suferind de subnutriție, iar unul dintre urși prezenta un chist la nivelul gâtului.
Referitor la lei, mama lui Ion Balint, cunoscut drept Nuțu Cămătaru, spunea că, atunci când erau pui, fiul ei obișnuia să doarmă cu aceștia în pat.
Transportul animalelor la grădina zoologică din Bucov a avut loc la aproximativ o oră după ce au fost preluate de la locuința lui Nuțu.
Animalele din curtea lui Nuțu Cămătaru, episodul 2019
În 2019, autoritățile aveau să mai descindă la ferma din Ferentari a lui Nuțu Cămătaru, după ce o maimuță a reușit să fugă.
Aveau informații că în acea locație erau adăpostite animale sălbatice. În cadrul fermei, într-adevăr, se aflau doi macaci japonezi, asemeni celui capturat pe străzile orașului săptămâna trecută, dar și doi coati, animale originare din America de Sud, înrudiți cu ratonii. De asemenea, în aceeași fermă se găsea și o cămilă care trăia în liniște.
Cămila avea acte în regulă, așa că autoritățile au confiscat doar cele trei maimuțe exotice. Acestea au fost transferate în cele din urmă la Grădina Zoologică din Târgu Mureș.