Diferența dintre comunism și capitalism explicată de două vaci
Trăim în vremuri complicate și resimțim în continuare efectele produse de criza economică izbucnită în 2008. Ziarele abundă în știri economice iar anul 2016 va sta sub semnul prețurilor scăzute, la petrol. Asta înseamnă că trebuie să fim pregătiți vremurile noi și să luăm aminte, de la alții, cum se descurcă în economie...
1. Dacă în comunism ai două vaci, statul ți le ia pe amândouă și îți dă ceva lapte.
2. Dacă în socialism ai două vaci, una dintre ele trebuie să i-o dai vecinului
3. În fascism se presupune că, dacă ai două vaci, statul ți le ia pe ambele și îți vinde, apoi, ceva lapte
4. Într-un stat birocratizat, dacă ai două vaci, statul ți le ia pe amândouă, o împușcă pe una din ele, o mulge pe cealaltă și apoi aruncă laptele
5. Capitalismul clasic presupune următoarea ecuație... Ai două vaci. Pe una dintre ele o vinzi și cumperi un taur. Crești apoi o cireadă de vaci iar economia crește. Ulterior, vacile le vinzi, te pensionezi și trăiești din venit.
6. Capitalismul de risc e puțin mai complicat. Așadar, ai două vaci. Vinzi însă trei vaci către compania ta care este listată la Bursă, folosind scrisori de credit deschise la bancă de către cumnatul tău. Apoi, execuți o datorie făcând un schimb de capital cu o ofertă generală asociată în așa fel încât vei primi patru vaci cu o scutire de taxe pentru cinci vaci. Dreptul de a mulge șase vaci este, apoi, transferat printr-un intermediar către o companie deschisă secret în Insulele Cayman de către majoritatea acționarilor care, apoi, revând către compania ta dreptul de a mulge șapte vaci. În raportul anual se scrie că firma deține opt vaci, cu opțiunea de a mai avea încă una.
7. Cum funcționează o corporație italiană? Simplu... Aici deții două vaci, dar nu știi ce să faci cu ele, așa că te duci să servești masa de prânz.
8. La francezi e altfel... Dacă ai două vaci, intri în grevă, provoci o revoltă de stradă, blochezi drumurile și protestezi pentru că vrei ca statul să îți dea trei vaci!
9. Corporația americană se bazează pe următoarea schemă. Ai două vaci... Pe una o vinzi, iar pe cealaltă o forțezi să producă lapte cât patru! Mai târziu, angajezi un consultant care să analizeze de ce a murit vaca.
10. Modelul corporației elvețiene: ai 5,000 de vaci, niciuna nu îți aparține, dar îi taxezi pe proprietari pentru că adăpostești vacile.
11. Într-o corporație irlandeză ți se spune că ai două vaci, dar, una dintre ele este de fapt un cal...
12. Într-o corporație chinezească, lucrurile funcționează în felul următor. 300 de oameni mulg 2 vaci. Evident, proprietarul spune că toti sunt angajați cu carte de muncă iar productivitatea este mare. Statul, însă, îl arestează pe jurnalistul care relatează situația adevărată.
13. Într-o companie indiană, dacă sunt două vaci, acestea sunt venerate și lumea se închină la ele.
14. Ce se întâmplă într-o companie irakiană? Toată lumea te acuză că ai o groază de vaci, dar tu le spui că nu ai nimic! Nimeni nu te crede, așa că te bombardează de te ia dracu' și îți este invadată țara! Totuși, nu ai nicio vacă, dar, cel puțin, acum locuiești într-un stat democrat...
15. Într-o companie britanică, proprietarii au două vaci, dar ambele sunt nebune!
16. Într-o companie grecească, lucrurile merg în felul următor... Ai două vaci împrumutate cu bani de la bănci franceze și germane. Ajungi să le mănânci pe ambele. Băncile vin să colecteze laptele dar, cum nu e nimic de colectat, apelezi la FMI. Fondul Monetar îți împrumută două vaci pe care le mănânci... Băncile și FMI-ul vin să colecteze vacile și laptele, dar ceri o scutire.