Din ianuarie ne întoarcem la restricții? Raed Arafat nu exclude niciun scenariu

Ultima actualizare:

    În prezent, masca în aer liber nu mai e obligatorie decât în aglomerațieFoto: Shutterstock
În prezent, masca în aer liber nu mai e obligatorie decât în aglomerațieFoto: Shutterstock

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat la Digi24 că ridicarea unor restricții, în această perioadă, nu înseamnă „relaxare”, ci e doar o „ajustare” la situația epidemiologică actuală, când suntem pe un trend descendent al infectărilor. „Mulți se așteptau la mai multă relaxare, alții poate se așteptau să menținem totul cum e, de teamă că vom ajunge să repetăm valul 4. Ceea ce am făcut noi a fost să echilibrăm, cât de cât, situația, cu partea economică în perioada sărbătorilor. Nu puteam menține restricțiile pentru o perioadă foarte lungă pentru că impactul economic devenea foarte serios”, a motivat Arafat.

Valul 5 bate la ușă

Recunoaște, totuși, că valul 5 bate la ușă și recomandă tuturor să nu lase garda jos: „Noi clar că luăm ideea unui val cinci la modul foarte serios și spunem tuturor: atenție, oricând putem să avem un val serios ca valul 4 sau 3, să revenim la un număr mare de cazuri și la un impact serios pe sistemul sanitar. La acest moment, n-am auzit pe cineva să spună că situația e perfectă, este bine, stați liniștiți. Noi zicem că s-au luat unele măsuri de echilibrare a modului în care vom administra perioada asta de sărbători care vine, lumea are așteptări”.

Arafat: „Nimeni nu a spus că situația e perfectă!”

Cu toate acestea, e conștientă că, din ianuarie, am putea avea o creștere a numărului de infectări, situație în care vom ajusta din nou măsurile. „E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere, clar că este posibil acest lucru. În funcție de creștere, vedem dacă se impun măsuri suplimentare, o să se discute la nivelul CNSU, INSP... Dacă situația rămâne sub control și creșterea e una lentă, acceptabilă, atunci poate că abordarea e alta”. Întrebat dacă exclude posibilitatea ca într-o situaţie gravă din punct de vedete epidemiologic elevii să rămână din nou acasă, medicul a răspuns: "Noi nu putem exclude nimic la acest moment. Așa că așteptăm, vedem, evaluăm și vedem ce măsuri vor putea fi luate".

Octavian Jurma: „Relaxarea inhibă vaccinarea”

Un pericol al relaxării măsurilor este acela că se induce falsa idee că „suntem bine”. În acest caz, oamenii nu se mai protejează, nu se mai vaccinează. Ca dovadă, după recordurile de peste 150.000 de persoane imunizate într-o zi, în octombrie, acum abia mai numărăm 42.000, dintre care doar 8.000 cu prima doză.  „Relaxarea inhibă vaccinarea. Nu înțeleg ce e așa de greu de înțeles. Dacă am fi continuat în ritmul atins în 29 octombrie, după ce a fost anunțată adoptarea iminentă a certificatului verde, pragul de 10 milioane de persoane vaccinate cu prima doză (52% din populație) ar fi fost atins la 1 decembrie. În ritmul actual, vom atinge acest prag abia la 22 august 2022. Odată cu abandonarea certificatului vede a fost abandonată și vaccinarea. Anunțul că urmează relaxări a făcut knock-out campania de vaccinare. Consecințele se vor vedea în ianuarie și februarie”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpeg
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net