Discuțiile de pe Facebook ale magistraților, în atenția Inspecției Judiciare. CSM a cerut ca situația să fie lămurită

Ultima actualizare:

    Foto: adevarul.ro
Foto: adevarul.ro

Discuțiile purtate în mediul online de mai mulți magistrați au ajuns în atenția Inspecției Judiciare, după ce acestea au apărut în presă. Judecători și procurori au vorbit pe grupuri de Facebook și de WhatsApp despre desființarea SIIJ și Legile Justiției.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări, după ce Secția pentru judecători a CSM a cerut ca situația să fie lămurită. Discuţiile respective erau purtate pe pagina de Facebook intitulată „Forumul Magistraţilor”, dar şi pe un grup privat de Whats App al unei asociaţii a procurorilor. Precizările sunt necesare, deoarece în funcţie de locul discuţiilor (public sau privat) se va stabili dacă magistraţii implicaţi au săvârşit sau nu abateri.

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuțiile purtate de unii judecători şi procurori pe o rețea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar”, este poziția Consiliului Superior al Magistraturii.

Ce spun specialiștii în drept

Specialiştii în drept au păreri împărţite cu privire la respectivele discuţii şi consideră că esenţa problemei rezidă în caracterul public sau privat al grupului în care magistraţii s-au exprimat. ”Magistrații au dreptul la liberă exprimare, dar cu anumite restricții și anumite limite. În primul rând, magistrații au obligația de reținere, de a fi reținuți. Sunt limitele lor, în care nu au voie să vorbească despre profesia lor, în special de dosarele în care lucrează, există obligația aceea de a nu se antepronunța, de a nu discuta de problemele din dosarele pe care le judecă, asta la judecători, la procurori e altfel, nu au voie să spună că e parte din urmărirea penală”, a precizat, pentru mainnews.ro, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

Procurorul Bogdan Gabor consideră că ar trebui luat în calcul caracterul „public” sau „privat” al grupului „Forumul Magistraților”. În schimb, procurorul Gheorghe Muscalu, fost membru al CSM, susține că grupul „Forumul magistraților” nu poate fi considerat „privat”, având în vedere că la discuții pot participa zeci sau chiar sute de persoane.

”Magistrații să nu se implice în probleme politice”  

Constituția României îi împiedică pe magistrați să facă parte din partide politice, iar Augustin Zegrean consideră că aceștia ar trebui să nu se implice deloc în dezbateri cu caracter politic. „Câtă vreme li se interzice să facă parte din partide politice, ar fi bine să se țină departe de politică și să nu comenteze politic, pentru că există riscul să-i judece pe unii dintre politicienii de care discută, iar ei își pun deja părerea de dinainte. Nu știu de ce magistrații trebuie să aibă grupuri pe Facebook și pe tot felul de canale, pentru că vrând nevrând se scapă și spun și lucruri care nu ar trebui spuse și pot fi citite și de alții care nu fac parte din grupul respectiv”, a spus fostul președinte al CCR.

Conversațiile de pe grupul de WhatsApp   

Site-ul stiripesurse.ro a publicat conversaţiile care au avut loc între procurori pe un grup de WhatsApp. În respectivele mesaje procurorii discutau pe un ton colocvial – uneori presărat cu remarci răutăcioase – despre iminenta desfiinţare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) şi impactul pe care îl va avea asupra sistemului judiciar. În convesaţii apar numele Liei Savonea (fost preşedinte al Curţii de Apel, fostă şefă a CSM), Lucian Netejoru (şef al Inspecţiei Judiciare), Codruţ Olaru (fost şef DIICOT), precum şi a altor magistraţi.  

Un procuror se exprimă cu referire la Lia Savonea spunând că „are reacţii selective” când vine vorba despre judecători. O altă persoană spune că procurorul Codruţ Olaru nu ar reprezenta DIICOT („ăsta pe cine dracu mai reprezintă? DIICOT sau DNA în niciun caz”). Un alt participant la convesaţie spune despre Lucian Netejoru că e afectat de „obezitate, care „scade speranţa de viaţă”. „Se supără careva dacă e arestat în februarie?”, se întreabă un alt procuror referindu-se la Lucian Netejoru. „O,nu, ar fi cel mai frumos cadou de ziua mea!”, spune altul. 

„Ăsta ar merita arestat şi ţinut acolo ca la definitivă. Ca la omor”, îşi dă cu părerea alt magistrat. În aceeaşi notă răutăcioasă, alţii adaugă mesaje: „Eu vreau să îmi cumpăr pantofi de la miu miu din despăgubiri de la neti”, spune în glumă o femeie. Oricare ar fi fost persoana la care făcea referire, este ştiut că într-un proces nu procurorul beneficiază de despăgubiri. „Eu vreau doar să-I trimit pachet la penienciar. Răi mai sunteţi!”, conchide alt procuror, tot cu privire la Lucian Netejoru.

Citește și:

Preşedintele Klaus Iohannis a eliberat din funcţie mai mulţi magistraţi

Impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, considerată neconstituțională

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net