Doctorița Ema Pascal a văzut dramele din Italia: “COVID – 19 nu ține cont de vârstă”
Timişoreanca Ema Pascal, medic la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Reşiţa, a fost pentru mai bine de două săptămâni, împreună cu mai mulţi colegi, în Italia. Detașamentul din România le-a dat o mână de ajutor doctorilor din Lombardia, regiune în care infectările cu coronavirus și dramele s-au ținut lanț.
S-a întors dintr-o zonă lovită crunt de virusul SARS – CoV - 2! Doctorița Ema Pascal mărturisește că experienţa din Italia a fost extrem de importantă pentru ea. Acum, după revenirea în țară, ea se află în izolare, însă după cele 14 zile va reveni la unitatea medicală din Reșița, unde va pune în practică tot ce a învăţat la spitalul din Merate, localitate din provincia Lecco.
Saloane cu pereți din sticlă
Ema povesteşte că a fost impresionat de modul în care s-au organizat italienii. “Am stat cu vreo trei - patru zile în plus faţă de termenul iniţial de două săptămâni. Aş putea spune că a fost o experienţă unică, pozitivă, din care am avut de învăţat. Pot să spun că noi, medicii veniți din România, am făcut faţă cu bine cerinţelor. Italienii sunt foarte foarte bine organizaţi, diferit faţă de ce am văzut eu la Reşiţa şi la Timişoara”, explică doctorița. “De exemplu, pereții saloanelor sunt din sticlă şi pacienţii pot fi monitorizati şi din afară, fără sa stai înăuntru. Toate circuitele sunt foarte bine gândite. Medicii explică toate procedurile, pentru că ei aşa consideră că este uman. A existat un pacient care, la un moment dat, a devenit depresiv, astfel că i s-a adus chiar un televizor, care să-i ridice moralul. Au un psiholog care stă mereu de vorbă cu pacienţi”, relatează medicul bănăţean.
Grijă față de aparținători
Ema Pascal a observat, de asemenea, că în Italia se pune foarte mult accentul şi pe comunicarea cu familiile pacienţilor: “Aparţinatorii nu aveau voie să vină în spital, dar în fiecare zi, la o anumită oră, medicii îi sună pe cei din familie. Le explică, stau de vorbă şi le oferă astfel un sprijin psihologic”.
“I se poate întâmpla oricui”
Medicii din Banat și-au ajutat cu profesionalism colegii din Peninsulă. “Noi lucram în Merate, în ture de 12 ore, incluzând şi schimburile de noapte. La spital aveau, pe lângă Terapie Intensivă, și o secţie de Pneumologie, unde erau internați pacienţii cu COVID-19. Dacă starea lor se agrava, erau aduşi la Terapie Intensivă. La Pneumologie, bolnavii erau monitorizaţi de kinetoterapeuţi specializaţi şi mulţi se vindecau acolo”, detaliază doctorița.
“Kinetoterapeuţii erau foarte bine pregătiţi, era o colaborarea extraordinară între ei şi medici. La Terapie Intensivă, majoritatea bolnavilor aveau între 65 și 70 de ani, dar la Pneumologie erau si tineri. COVID-19 nu ţine cont de vârstă, se poate întâmpla oricui, oricât de tânăr ar fi. Nu poti să-ţi dai seama cum evoluează boala. Corpul poate să lupte cu virusul sau nu. Este adevărat că, la pacienţii mai în vârstă şi la cei care au patologie asociată, boala este mai gravă”, adaugă ea.
Doctorița Pascal susține că, din punctul ei de vedere, ceea ce a văzut în Italia reprezintă o formă mai agresivă de coronavirus. Pentru evitarea îmbolnăvirii, medicul reamintește cele importante trei reguli: purtarea măştilor, păstrarea distanţei de 1,5 - 2 metri şi spălarea mânilor cât mai des.