Cât de mare este probabilitatea ca Rusia să atace și alte țări și să folosească arme nucleare

Ultima actualizare:

Rusia pune din nou „pe picioare” o serie clară de mesaje amenințătoare. Oficialii Dmitri Medvedev și Viaceslav Volodin au transmis chiar câteva mesaje îngrijorătoare cu privire la folosirea, în cele ce urmează, a armelor nucleare. Cu toate acestea, doi generali români sunt de altă părere în ceea ce privește statul lui Putin.

Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock

Potrivit adevarul.ro, Virgil Bălăceanu și Dan Grecu, doi dintre cei mai cunoscuți generali români, au vorbit despre posibilitatea ca Rusia să atace și alte state membre NATO, dar și despre pornirea unui conflict nuclear.

Tot mai mulți oameni importanți din Rusia au ieșit „la rampă” cu declarații dure, zilele acestea. Totul în contextul reunirii statelor donatoare din grupul de contact pentru Ucraina, care au anunțat că va acorda un ajutor Kievului. Oficialii ruși nu s-au zgârcit deloc în declarații și chiar au alimentat subiectul războiului cum s-a putut mai „bine”.

Considerăm aceasta drept o instigare provocatoare deschisă din partea Occidentului, care ridică miza conflictului, ceea ce va duce inevitabil la creşterea numărului de victime şi la o escaladare periculoasă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Ce spune Dan Grecu despre amenințările Rusiei

Dan Grecu a menționat faptul că nu crede că Rusia va trece la planurile de atac, mai ales în contextul în care, spune el, nu are suficientă forță pentru a lupta împotriva NATO.

 „Nu cred că războiul ruso-ucrainean va escalada spre o confruntare Rusia-NATO. Rusia nu are nici interesul, și nici capacitatea la acest moment pentru a lupta cu NATO, după cum nici NATO nu are interesul să se ajungă la o astfel de escaladare”, a spus generalul Grecu, potrivit adevarul.ro. 

Acesta a mai punctat faptul că Rusia apelează la amenințări doar pentru a intimida Ucraina și toate celelalte membre ale Uniunii Europene.

Citește și - Unde ar putea începe al treilea război mondial. Cinci locuri periculoase în 2023

„Amenințările la adresa altor state intră în retorica constantă a autorităților ruse, nu de ieri, de azi, ci de pe vremea Uniunii Sovietice, așa că și acestea trebuie privite în acest context: pe de o parte ca o formă de a clama propria forță și propriile capabilități, iar pe de altă parte ca o încercare de a induce teamă și nesiguranță în statele cărora le sunt adresate. Aceste amenințări sunt parte a războiului informațional pe care Federația Rusă îl duce atât pe plan intern cât și extern”, a mai spus generalul.

„În documentele programatice ale Federaţiei Ruse nu este exclusă prima utilizare a armei nucleare. Astfel, în iunie 2020, preşedintele Putin a semnat un decret referitor la «Principiile de bază ale politicii de stat a Federaţiei Ruse în domeniul descurajării nucleare» în care specifică două condiţii în care Rusia ar folosi arme nucleare, unul, să-i zicem normal, conform căruia «Federaţia Rusă îşi păstrează dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare şi a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva acesteia şi/sau a aliaţilor săi...», dar care are şi o «coda» ameninţătoare: «…şi, de asemenea, în cazul agresiunii împotriva Federaţiei Ruse cu folosirea armelor convenţionale, când însăşi existenţa statului este pusă în pericol», ceea ce denotă decizia Federaţiei Ruse de a utiliza arma nucleară şi ca «first use», atât în scop de apărare, dar mai ales ca element de presiune, de inducere a fricii, terorii asupra unui potenţial inamic”, a explicat generalul, despre pericolul utilizării armelor nucleare. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net