Drumul din România care rivalizează cu Transfăgărășanul. Se află în topul celor mai spectaculoase șosele din țară
Nu sunt mulți cei care cunosc unul dintre cele mai frumoase și mai pitoreşti drumuri din România. Este vorba despre DN10, drum de legătură între Brașov şi Buzău. Acesta se află în topul celor mai spectaculoase zece șosele din țară.
DN10, drum de legătură între Brașov şi Buzău
DN10, acest drum de legătură între Braşov şi Buzău, trece prin superbul pas al Buzăului. Pasul Buzău este o trecătoare situată la 670 m altitudine, care leagă oraşul Nehoiu de Depresiunea Întorsura Buzăului. Deși este deschis traficului pe tot parcursul anului, traseul poate fi uneori dificil de străbătut, iar șoferii sunt îndemnați să fie precauți.
Cele mai apropiate căi ferate sunt 504 (secundară) Buzău – Nehoiașu (73 km) situată pe valea Buzăului și 403 (secundară) Brașov – Întorsura Buzăului (36 km). În zonă există și câteva obiective turistice care nu ar trebui ratate – barajul Siriu, rezervația Valea Zimbrilor, cascada Pruncea sau Biserica fortificată (cetatea) din Prejmer. Serpentinele drumului dinspre lacul de acumulare Siriu sunt răvăşitoare pentru şofer, care se poate simţi oricând pilot de cursă, mai ales pentru faptul că acesta este unul dintre cele mai libere drumuri asfaltate care traversează Carpaţii spre Braşov, scrie ziaruldeiasi.ro.
Trecătoarea fericirii
Trecătoarea este situată pe Valea Buzăului între Masivul Siriu. A fost denumită de turci Tallisin (adică Trecătoarea fericirii), spre a încuraja soldații în campaniile de invadare a Transilvaniei. Oștile otomane au traversat pasul în anii 1421, 1432, 1438, 1508, iar în anii 1599 și 1600 acesta a fost traversat de oștile lui Mihai Viteazul, respectiv de către un corp de armată comandat de Nicolae Pătrașcu, fiul voievodului. Prin trecătoare trecea ruta comercială care lega Brașovul de portul Brăilei.
Top drumuri frumoase din România: Transalpina și Transbucegi
Transaplina măsoară 148 de kilometri și este cea mai înaltă șosea de la noi din țară, atingând altituinea maximă de 2145 m în Pasul Urdele. Drumul montan unește localitățile Novaci și Sebes și străbate județele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Cât timp traversezi Transalpina, asigură-te că vizitezi mănăstirea și peștera Polovragi, peștera Muierilor, lacul vidra și hamacele din Baia de Fier.
Transbucegi, cunoscut și sub denumirea de Drumul Babelor, este o rută montană fascinantă ce oferă acces către minunatul peisaj al Munților Bucegi. Drumul străbate serpentine spectaculoase și oferă priveliști uluitoare de-a lungul a 16 kilometri, între județele Prahova și Dâmbovița.