Drumul parfumat al cozonacului spre casele noastre!

Mirosul de cozonac abia scos din cuptor şi cel de brad, acestea sunt aromele Crăciunului. Secretul unui cozonac pufos şi savuros stă în ingredientele sale, dar şi în pregătirea aluatului şi coacerea sa. Oricât te-ai chinui acasă, tot nu-ţi iese ca acela frământat de profesionişti. În aceste zile, şi mai ales nopţi, se lucrează la foc continuu în cofetării şi patiserii.

Ondina Micu  e foarte mândră  de produsele  speciale de Crăciun
Ondina Micu e foarte mândră de produsele speciale de Crăciun

E 5 dimineaţa, autobuzele abia au ieşit pe traseu, afară sunt -4 grade! Când cei mai mulţi dintre noi îşi trag plapuma până sub bărbie ca să mai doarmă la căldurică încă 2-3 ore, Marilena se trezeşte şi se grăbeşte spre cofetărie. În perioada sărbătorilor de iarnă, patiserii şi brutarii au viaţa grea! La 6 dimineaţa se aprind cuptoarele, porneşte malaxorul, făina se transformă în aluat şi aluatul în cozonaci!

Marilena Vlad  este una dintre  cele 14 cofetărese iscusite
Marilena Vlad este una dintre cele 14 cofetărese iscusite
Cozonacii, desertul  preferat de Crăciun
Cozonacii, desertul preferat de Crăciun

La Cofetăria Armand de pe Armenească e forfotă mare! 14 brutăriţe lucrează în două ture pentru a livra comenzile. Cozonaci, turtă dulce, mini checuri delicioase pain d’epice realizat din portocală confiată şi ciocolată neagră belgiană sau Banana Bread, tot un mini chec pufos cu banane pasate şi ciocolată neagră, macarons, biscuiţi sau cape cake-uri frumos decorate de Crăciun.

Comenzile explodează încă din noiembrie

„Clienţii noştri s-au obişnuit şi primim comenzi încă din luna noiembrie. Mulţi trimit chiar şi rudelor sau prietenilor din străinătate, care nu concep Crăciunul fără cozonaci tradiţionali. Dar nu avem doar cozonacii obişnuiti cu cacao şi nucă. Avem şi cozonaci însiropaţi, unii îi ştiu sub denumirea de Babka”, ne dezvăluie Ondina Micu, manager cofetărie. „Faţă de o lună normală, în decembrie ne cresc comenzile numai la cozonaci  cam cu 50% de la o săptămână la alta, de la 40-50 de cozonaci într-o zi normală, ajungem la 300 pe zi în ultima săptămână înaintea Crăciunului”, completează Ondina.

Checurile pain d'epice  și banana bread
Checurile pain d'epice și banana bread
Cupcake-urile sunt decorate  cu brăduți și steluțe
Cupcake-urile sunt decorate cu brăduți și steluțe

La mare căutare sunt turtele dulci cu modele de Crăciun şi cape cake-urile apetisante. Cine le desenează aşa frumos? „Avem o echipă de designeri formată din şase tineri, absolvenţi de Arte”, ni se explică. După ce produsele ies din laborator, ajung pe mâinile lor dibace şi prind forme nebănuite: steluţe, oameni de zăpadă, brăduţi sau moşi Crăciun, ca-ntr-o poveste! Tot ei sunt şi cei care personalizează torturile şi, Slavă Domnului!, au mult de muncă pentru că românii au cereri foarte extravagante. Cea mai mare cerere de torturi este de Revelion. Laboratorul pune pauză la cozonaci, clienţii şi-au făcut pofta, şi vin zeci de comenzi de torturi şi miniprăjituri.

Fursecurile ies din laborator, apoi  sunt ornate de designeri specializați
Fursecurile ies din laborator, apoi sunt ornate de designeri specializați

Cum păstrăm cozonacii

În concluzie, în luna decembrie se lucrează la foc continuu. „În mod normal lucrăm de la 6 dimineaţa la 8 seara, în două ture, dar în preajma Crăciunului, a Revelionului şi a Paştelui facem şi tură de noapte. Atât de multe comenzi avem şi nu dorim să lăsăm pe nimeni fără produsele preferate pe masa festivă. Mai ales că noi folosim produse 100% naturale, aşa cum făceau bunicile noastre, fără potenţiatori de gust, conservanţi şi alte E-uri care să prelungească termenul de valabilitate. Cozonacii noştri au termen garantat de 7 zile, păstraţi la loc uscat şi răcoros de 20-22 de grade Celsius, iar cei însiropaţi au termen de 3 zile. Aşadar trebuie să livrăm imediat pentru ca fiecare client să mănânce cozonacul proaspăt şi pufos”, ne mai spune manager Ondina Micu. 

image

Ce punem în cozonaci? Cozonacul clasic conţine unt, făină, ou, drojdie proaspătă, lapte, coajă rasă de portocale şi lămâie, aromă de rom, zahăr, umplutură cu nucă şi cacao, stafide aurii, iar cel însiropat pe lângă cele menţionate anterior: bucăţele de ciocolată neagră şi însiropat cu lichior de portocale. Nimic în plus!

Torturile sunt cele  mai căutate de Revelion
Torturile sunt cele mai căutate de Revelion

Potrivit datelor Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), consumul de cozonaci a crescut de la an la an şi se estimează că în România de Crăciun se mănâncă aproape 10 milioane de cozonaci. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net