Dumnezeule, începe iar coşmarul? Alți doi copii, internați cu SHU

Ultima actualizare:

    Trei copii au murit în  luna februarie din  cauza bolii care afectează  grav rinichii celor mici
Trei copii au murit în luna februarie din cauza bolii care afectează grav rinichii celor mici

După o lună în care n-a mai fost raportat nici un caz de îmbolnăvire, încă doi micuţi sunt internaţi în stare gravă cu sindrom hemolitic uremic (SHU). O fetiţă de un an şi opt luni şi un băieţel de un an şi două luni au fost diagnosticaţi cu afecţiunea rinichilor, cauzată de infecţia cu bacteria E.coli, care a ucis până acum trei copii.

Nenorocirile se ţin lanţ de familiile tinere din Argeş. La mai bine de o lună de la externarea ultimului bebeluş cu sindrom hemolitic uremic, o fetiţă de nici doi ani a fost transferată de urgenţă de la Piteşti la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Copila a ajuns în stare gravă, iar în prezent se află la terapie intensivă, unde face dializă peritoneală. Medicii o ţin sub supraveghere în permanenţă, micuţa fiind a 19-a pacientă care ajunge în Bucureşti, prin transfer din provincie.

În luna februarie, trei fetiţe şi-au pierdut viaţa în această unitate medicală, din cauza afecţiunii care distruge celulele endoteliale ale vaselor de sânge renale. În acelaşi timp, un băieţel de un an şi două luni din Bacău este în suferinţă la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iaşi din aceeaşi cauză. Medicii spun că starea lui e gravă şi că şansele de supravieţuire sunt incerte. „A fost supus unei şedinţe de dializă. Nu a avut scaun, iar ăsta e un semn bun. Are toleranţă digestivă, iar starea generală este uşor îmbunătăţită. Copilul este mai bine, trebuie să-i pună şi transfuzie. Este internat la terapie acută. Prognosticul rămâne rezervat”, a spus managerul spitalului, dr. Radu Terinte, citat de news.ro.

Noile cazuri de îmbolnăvire, raporate în Bacău şi Argeş, au pus din nou pe jar autorităţile. Direcţiile de sănătate publică din cele două judeţe au declanşat anchete epidemiologice pentru a depista cauza îmbolnăvirilor. Primele cazuri de îmbolnăvire cu SHU au fost semnalate la jumătatea lunii ianuarie. Abia o lună mai târziu autorităţile medicale au putut identifica „vinovatul”: o tulpină de E.coli. În ciuda acestui fapt, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au putut afla de unde provenea bacteria, care are o arie largă de răspândire. Ulterior, au fost găsite tulpini de E.coli în brânzeturile furnizate de Lactate Brădet, însă autorităţile nu au găsit o legătură între aceste produse şi îmbolnăvirile din Argeş.

Click! spune

Infecţia cu E.coli poate fi evitată printr-o igienă corespunzătoare. Medicii recomandă spălarea fructelor şi legumelor înainte de consum, dar şi a mâinilor înainte de masă. Alimentele trebuie cumpărate din locuri autorizate şi din surse verificate. ANSVSA va demara azi la nivel naţional un amplu control care vizează depistarea bacteriei E.coli în alimentele de origine animală ,comercializate în unităţile de alimentaţie publică.

Dezastrul Hexi Pharma: 13.000 de infecţii în 3 ani

Un document transmis de Ministerul Sănătăţii în Parlamentul României arată că spitalele de la noi au raportat nu mai puţin de 12.729 de cazuri de pacienţi cu infecţii intraspitaliceşti în perioada 2013-2015. Cele mai multe infecţii s-au înregistrat anul trecut (5.375), cu precădere în spitalele mari. Fostul ministru al sănătăţii, Patriciu-Achimaş Cadariu, e de părere că nu doar produsele folosite la dezinfectarea suprafeţelor de lucru din spitale au dus la creşterea numărului infecţiilor, ci şi „multe alte lucruri”. „Este doar un mic segment din tot acest lanţ al infecţiilor nosocomiale. Sunt multe lucruri în acest lanţ”, a spus Cadariu, citat de digi24.ro. Compania Hexi Pharma, care a livrat dezinfectanţi către sute de spitale, şi-a cerut insolvenţa în urma acestui scandal.

Cu vaccinul antigripal la DNA

De parcă nu ne-ar fi fost de ajuns cu scandalul dezinfectanţilor, o altă anchetă în sistemul de sănătate va ştirbi substanţial imaginea instituţiilor medicale de la noi. Mai mulţi angajaţi ai Institutului Cantacuzino sunt cercetaţi acum de DNA pentru neglijenţă în serviciu din cauza unui vaccin ­antigripal. Cazul a fost preluat de Anticorupţie de la Parchetul General, după ce procurorii au stabilit că sănătatea românilor a fost pusă în pericol de un vaccin scos pe piaţă fără efectuarea unui studiu clinic. Cercetările au relevat faptul că cele 400.000 de doze de vaccin antigripal aveau o concentraţie mult prea mare de endotoxine.


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net