După 10 ani în Irlanda, Valentin Mureșan recunoaște:«Şansa mea a fost să mă întorc în România»
După un deceniu petrecut la Dublin, în Irlanda, Valentin Mureşan a decis să se întoarcă în Timişoara natală. Avea să facă cea mai bună alegere, spune el. Valentin Mureşan este un personaj binecunoscut în Timişoara. De săptămâna trecută a intrat în rândul consilierilor personali ai primarului Dominic Fritz.
Este un inovator, a co-fondat startup-uri IT care au creat concepte şi softuri revoluţionare, scrie adevarul.ro. E şi directorul Intel România.
După terminarea studiilor la Universitatea Politehnică din Timişoara, a plecat la doctorat în Irlanda şi a rămas acolo timp de zece ani.
A predat la Universitatea din Dublin şi a lucrat în cercetare. În Irlanda a fondat Movidius, un startup de procesoare şi softuri pentru tehnologii inteligente, pentru telefoane, drone şi smartcity.
Avea să se întoarcă în Timişoara în 2005 şi a deschis primul birou Movidius, care, mai târziu, avea să fie cumpărat de gigantul Intel.
Putea să rămână în Irlanda, dar nu a făcut-o: “Aveam în plan să mă întorc în România, odată şi odată. Nu ştiam când. Mi s-a oferit să revin acasă după zece ani de Irlanda, după ce am intrat în start-up-ul Movidius. Practic, am fost ales în acest start up şi pentru că sunt român şi pot să pun bazele unui birou în România. Asta a fost şansa mea. Atunci, în România erau multe talente, la un cost rezonabil. S-a considert că e mai bine să începem din România, să deschidem biroul aici”, a declarat Valentin Mureşan. Nu are de ce să regrete întoarcerea în ţară.
Ba chiar se felicită. Poate să trăiescă acasă, alături de familie şi de prietenii. Dar şi să câştige bani, să se implice în proiecte care mai de care mai provocatoare.
“Am avut curajul să dovedesc multora care mă contraziceau că se pot face lucruri faine şi acasă. Şi mă felicit pentru reuşita din România, care, aşa cum pare ea, mai subdezvoltată, e un teren virgin cu oportunităţi pentru oameni care vor să facă treabă. E adevărat că avem un sistem un pic mai greu birocratic. Dar, noroc că birocraţia nu prea îşi face loc în domeniul IT şi Hight tech. Aş zice că oportunităţile sunt un pic mai mari aici. Nu te costă aşa de mult ca în Silicon Valley să găseşti oameni valabili pe un anumit profil. Acolo ai o varietate mai largă, oameni care au trecut prin mai multe proiecte, dar până la urmă, acasă găseşti oameni apropiaţi de acele profiluri. Sunt şanse mai mari să reuşeşti, cu un cost mai mic”, a mai spus Mureşan.