După 12 ani de supremație pe piața oțelului, ArcelorMittal pleacă de la Galați

Ultima actualizare:

    ArcelorMittal a fost creată prin fuziunea companiilor Arcelor și Mittal Steel, în 2006. Foto: Cosmin Costache
ArcelorMittal a fost creată prin fuziunea companiilor Arcelor și Mittal Steel, în 2006. Foto: Cosmin Costache

Gigantul ArcelorMittal, care deține combinatul siderurgic de la Galați, a anuțat oficial că va vinde această unitate pentru a putea achiziționa un alt combinat gigant, însă din Italia. O decizie finală va fi luată cel târziu până la 23 mai 2018, dată la care compania speră să primească acordul Comisiei Europene pentru a prelua combinatul Ilva.

Primele zvonuri despre plecarea ArcelorMittal de la Galați au apărut în luna martie a acestui an. Însă, alături de activele sale din România, ArcelorMittal mai vrea să înstrăineze și altele din Italia, Macedonia, Belgia și Cehia. „Compania a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia”, au anunţat reprezentaţii ArcelorMittal, citați de Mediafax.

Însă, vânzarea acestor active va fi anulată dacă grupul nu reușește să achiziționeze gigantul Ilva din Italia. „Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018”, spun reprezentanții companiei, care au anunțat Comisia Europeană în legătură cu intenția de preluare. Nu se știe, deocamdată, cine va prelua combinatul de la Galați, însă este cert că preluarea Ilva, care produce circa 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an, va consolida poziția de lider a grupului metalurgic.

Combinatul de la Galați, privatizat în 2001

Actualul combinat siderurgic de la Galați a fost privatizat în 2001, când Sidex a fost preluat de LNM Holdings NV pentru suma de 70 de milioane de dolari. În 2004, combinatul intră sub tutela Mittal Steel, companie formată din fuziunea LNM Holdings NV și Ispat International NV. În anul privatizării, combinatul avea 27.000 de angajați, însă numărul acestora a scăzut până la 13.650 în anul 2008.


    În primii ani după privatizare, Mittal Steel a avut probleme cu plata salariilor angajaților. Foto: Mediafax
În primii ani după privatizare, Mittal Steel a avut probleme cu plata salariilor angajaților. Foto: Mediafax

În anul 2006, grupul Mittal, care deținea combinatul, fuzionează cu grupul Arcelor, compania rezultată – ArcelorMittal – devenind un colos în industria metalurgică. ArcelorMittal este azi cel mai mare producător de oțel din lume și are 310.000 de angajați în peste 60 de țări. În România, grupul mai deține fostul combinat Siderurgica Hunedoara, Petrotub Roman și Tepro Iași (producători de țevi), Romportmet Galați (operator portuar) și o companie locală de construcții din grupul ArcelorMittal Construction.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net