„După 9 fertilizări in vitro, Dumnezeu ni l-a dăruit pe Andreas!”

Ultima actualizare:

    Constantin și Mariana sunt cei mai fericiți de când a venit pe lume Andreas, fiul lor căruia i-au dat numele medicului care i-a ajutat să devină părințiFoto: Oana Neacșu
Constantin și Mariana sunt cei mai fericiți de când a venit pe lume Andreas, fiul lor căruia i-au dat numele medicului care i-a ajutat să devină părințiFoto: Oana Neacșu

Infertilitatea afectează unul din patru cupluri în România, arată primul studiu de acest gen realizat în țara noastră. Atât la nivel mondial, cât și la noi, fertilitatea scade într-un ritm accelerat, spun specialiștii. Mariana și Constantin Stan au trăit acest coșmar, timp de 9 ani, cât s-au chinuit să devină părinți. Într-un final, au reușit.

„Andreas a venit pe lume în urmă cu 11 luni și ne-a schimbat viața. Ne-am dorit foarte mult un copil. Timp de nouă ani, am făcut nouă proceduri de fertilizare in vitro. A noua a fost cu noroc, iar Dumnezeu ni l-a dăruit pe Andreas”, ne-au mărturisit Mariana (37 de ani) și Constantin (42 de ani) Stan. În acești ani de chin, de durere și de disperare, cei doi soți au depus inclusiv dosar pentru a adopta un copil, însă, „lucrurile nu s-au mișcat deloc și n-am reușit să adoptăm”. „Amândoi avem probleme medicale. Eu, am endometrioză și ovar polichistic, iar soțul, are probleme la nivelul spermogramei. Important este, însă, că am reușit să-l avem pe Andreas. I-am dat numele doctorului care ne-a ajutat să-l aducem pe lume, Andreas Vythoulkas”, a încheiat Mariana.

La rândul ei, Mihaela Mocanu (27 de ani) așteaptă ca minunea ei să se împlinească peste aproximativ două luni. Este însărcinată în 32 de săptămâni. „Voi avea un băiețel și sunt foarte fericită. Am încercat timp de un an să rămân însărcinată, dar n-am reușit, așa că am apelat la fertilizare in vitro. Nu am reușit să rămân însărcinată după prima procedură, de abia după cea de-a doua”, ne-a mărturisit tânăra viitoare mămică.


    Mihaela Mocanu va deveni mămică peste circa două luniFoto: Oana Neacșu
Mihaela Mocanu va deveni mămică peste circa două luniFoto: Oana Neacșu

Peste tot în lume, din ce în ce mai multe cupluri au probleme de fertilitate, care scade într-un ritm accelerat și în România, situându-se sistematic sub nivelul de înlocuire a generaţiilor (de circa 2,1 născuţi-vii la o femeie).

De altfel, datele Institutului Național de Statistică arată că, în 2017, în mediul urban, indicatorul conjunctural al fertilității în România a fost de 1,2 copii pentru fiecare femeie cu vârsta între 15 și 49 de ani, din mediul urban.

Fertilitatea, în legătură directă cu vârsta

Vârsta mamelor la naşterea primului copil este într-o creștere accelerată, iar acest lucru are drept consecință escaladarea problemelor de fertilitate care sunt direct corelate cu vârsta. De la 23,1 ani în 1997, până la 27,1 ani, în 2017. În mediul urban vârsta la care femeile au primul copil este chiar mai mare, de 28,7 ani, iar în București - chiar de 30,3 ani, conform Institutului Național de Statistică.

A apărut în felul acesta nevoia unui studiu care își propune să susțină eforturile de prevenire și tratament ale infertilității, încercând să contribuie la o mai bună înțelegere a acestei patologii.

„Această cercetare este foarte importantă pentru noi, fiindcă ne duce cu un pas mai aproape de înțelegerea cuplurilor care au probleme de fertilitate. Este prima cercetare de acest gen. În reproducerea asistată, progresul este extraordinar, iar, acum, șansele cumulate sunt foarte mari (nu vorbesc de șansa pe încercare, ci de șansa cumulată)”, ne-a declarat președintele Asociației de Reproducere Umană din România, prof. dr. Radu Vlădăreanu.


    Prof. dr. Radu Vlădăreanu spune că 60% din cuplurile care au apelat la un tratament al infertilității au obținut sarcina în circa doi ani. „Asta înseamnă că tratamentele făcute corect dau rezultate”, a precizat medicul
Prof. dr. Radu Vlădăreanu spune că 60% din cuplurile care au apelat la un tratament al infertilității au obținut sarcina în circa doi ani. „Asta înseamnă că tratamentele făcute corect dau rezultate”, a precizat medicul

Unul din patru cupluri are probleme de fertilitate

În România, 16,8% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate. Procentul crește semnificativ dacă ne raportăm la cei care își doresc copii cât mai curând. Astfel, aproximativ 1 din 4 cupluri care își dorește cât mai curând un copil nu a reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de 1-5 ani (27%). La aceștia se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de 5 ani, conform studiului inițiat de Asociația pentru Reproducere Umană din România.

Mergeți la specialistul în infertilitate!

Conform aceluiași studiu, în țara noastră, cei mai mulți dintre cei care nu pot obține o sarcină merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) și doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%).

Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intenționează să apeleze la o procedură medicală pentru a obține o sarcină, iar dintre cei 46% care intenționează să facă acest lucru, 20% apelează la Subprogramul Național FIV/ET, în timp ce 28% se împrumută fie la prieteni, fie la bancă, majoritatea (88%) apelând și la resursele proprii.

„Cel puțin declarativ, 46% dintre cupluri vor să se trateze. Haideți să nu îi dezamăgim”, a mai precizat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației de Reproducere Umană din România.

Care sunt cauzele infertilității?

45% dintre cei care nu pot să obțină o sarcină văd stresul drept responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că „Nu vrea Dumnezeu”. Pe de altă parte, principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%). Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detașat, cu un procent de 72%.

„Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. În cazul în care un cuplu are deja un an de contact neprotejat și nu a rezultat o sarcină, trebuie să apeleze la un medic specialist în infertilitate. Cu siguranță, cauza care împiedică formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afecțiune, care trebuie să fie tratată și înlăturată pentru a putea obține sarcina”, este de părere dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Care e rata de succes a tratamentului infertilității

Dintre cei cu probleme de infertilitate care au apelat la tratament de specialitate, 60% au obținut o sarcină în mai puțin de doi ani de la inițierea tratamentului.

Potrivit studiului, dintre cei care încearcă de mai bine de un an să aibă copii, 81% sunt căsătoriți, 25% sunt din București/Ilfov, 74% dintre cei cu potențial de infertilitate au studii universitare sau postuniversitare. 47% au un venit de peste 5.000 lei net pe familie, iar 76% dintre cei care nu reușesc în acest moment să aibă un copil au o locuință proprietate personală. Aceste cifre conturează un profil al cuplurilor cu probleme de infertilitate cu un statut social peste media națională.

„Femeia până la 30 de ani trebuie să aibă deja primul copil născut, pentru că, altfel, în afara problemelor existente de infertilitate, situația se agravează cu avansarea în vârstă. Din păcate, femeile se ocupă de carieră în detrimentul copiilor”, mai spune dr. Andreas Vythoulkas.


    Dr. Andreas Vythoulkas spune că, în ultimii cinci ani, în urma tratamentelor pentru infertilitate, s-au născut peste 50.000 de copii
Dr. Andreas Vythoulkas spune că, în ultimii cinci ani, în urma tratamentelor pentru infertilitate, s-au născut peste 50.000 de copii

Studiul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2018, pe 4680 de respondenți, populația țintă fiind femei în limita de vârstă 25-45 ani, respectiv bărbaţi în limita de vârstă 25-60 ani.


    Primul studiu referitor la problemele de infertilitate, realizat în România a cuprins aproape 5000 de respondenți
Primul studiu referitor la problemele de infertilitate, realizat în România a cuprins aproape 5000 de respondenți

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net