După patru ani de mandat, Nicuşor Dan stă tot cu chirie. „Nu am avut niciodată banii și timpul ca să cumpărăm”
„În spatele unui bărbat de succes stă mereu o femeie puternică”, este expresia care se potriveşte ca o mănuşă primarului reales al Capitalei, Nicuşor Dan. De aproape 20 de ani, Mirabela Grădinaru este femeia alături de care Nicuşor Dan (54 de ani) a triumfat pentru a doua oară la alegerile locale şi cea care i-a dăruit doi copilaşi superbi.
Mirabela Grădinaru, soţia lui Nicuşor Dan, poate fi numită, pe bună dreptate, „prima doamnă a Bucureştiului”. Căci ea este cea care l-a susţinut necondiţionat pe actualul primar al Capitalei în cariera sa politică. Duminică, am văzut-o de mână cu soţul ei, zâmbitoare şi prietenoasă, îmbrăcată într-o rochie simplă, albastră. Subţirică, n-ai zice că acum doi ani l-a făcut tătic de băiat pe Nicuşor Dan. Cei doi sunt fericiţii părinţi a doi copii, o fetiţă de 8 ani şi băieţelul de 2 ani. Cum s-a schimbat viaţa de familie a primarului în cei patru ani de mandat, în afară de faptul că a devenit din nou tătic?
Chiar el a povestit că şi acum cei patru membri ai familiei Dan locuiesc cu chirie, într-o casă din sectorul 5. Este o casă veche, în care familia primarului ocupă etajul. „Suedezii de atunci au făcut acest cartier pentru muncitorii de la fabrica de chibrituri. Casa asta e construită în jurul anului 1910”, spunea politicianul într-un interviu acordat PRO TV chiar în locuinţa sa.
„Mirabela ar vrea să avem casa noastră”
În urmă cu câteva luni, în emisiunea lui Denise Rifai, Nicuşor Dan a explicat de ce nu şi-a cumpărat până acum apartament în Bucureşti şi preferă să stea cu chirie.
„Acum, faptul că în apartamentul acesta au crescut copiii, s-a născut băieţelul, că locuim într-un cartier unde nu prea circulă maşini, îmi place foarte mult. Nu sunt deloc stresat din punct de vedere material, am un back-up, pot să merg oricând să predau. Mirabela ar vrea să avem casa noastră, să aşeze ea lucrurile, să fie casa ei, dar poate va fi, la un moment dat. Plătim 550 de euro pe lună, o cameră şi două dormitoare la mansardă, iar proprietarul plăteşte taxele. Cam atât”, a spus Nicuşor Dan în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.
Ulterior, într-un interviu la Digi24 din aprilie, edilul a declarat că se gândeşte să facă un credit pentru a-şi achiziţiona propria locuinţă. „Nu am avut niciodată banii şi timpul ca să cumpărăm. Acum, probabil că, cu un credit potrivit, am putea să o facem, dar pentru asta trebuie să căutăm, să ne placă zona şi nu am avut niciodată timp.”
S-au căsătorit într-un mod discret în 2016
Cei doi soţi nu sunt străini de viaţa de chiriaşi, pentru că şi înainte au locuit tot cu chirie, într-un apartament din Militari, în zona Pieţei Gorjului. Potrivit publicaţiei vremeanoua.ro, povestea de dragoste dintre Mirabela şi Nicuşor a început în anul 2005.
„Ne-am cunoscut în anul 2005, pe vremea când eu eram studentă în Bucureşti, la Geografie. Îmi aduc aminte că se terminase sesiunea de examene, aveam bilet să mă întorc acasă, dar chiar în ziua aceea s-a întors o prietenă ce fusese plecată cu bursă Erasmus în Franţa. Am renunţat să mă mai întorc acasă şi am ieşit cu mai mulţi prieteni. Am zis să mergem seara în Club A, clubul pe care noi îl frecventam în serile de după sesiune sau de după zilele în care aveam proiecte, iar atunci l-am întâlnit pe Nicuşor. Nu ştiu dacă a fost dragoste la prima vedere, dar a fost chimie. Apoi, lucrurile au venit de la sine”, a declarat acum câţiva ani Mirabela pentru jurnaliştii de la vremeanoua.ro.
În luna mai a anului 2016 avea să vină pe lume fetiţa lor, Aheea, iar Nicuşor Dan scria atunci pe pagina sa de Facebook: „Trăiesc cea mai fericită zi din viaţă. Am devenit tatăl unei fetiţe minunate şi sănătoase. Mulţumesc, Mirabela, pentru bucuria uriaşă pe care mi-ai făcut-o”.
În toamnă, după alegerile parlamentare, cei doi s-au căsătorit. Simplu, într-un cadru restrâns, fără mare tam-tam şi într-un mod cât mai discret.
„Am ales să facem nunta după alegeri (este vorba despre alegerile locale din 2016) şi nu înainte de campanie, pentru că nu vrem să transformăm acest eveniment într-un circ”, spunea pe atunci Nicuşor Dan. „Nu-mi plac lucrurile pompoase, de aceea va fi o nuntă simplă, discretă, în stilul nostru”.
Ce planuri are edilul pentru Capitală
Cum a fost anunțat câștigător la alegerile de duminică, Nicușor Dan a declarat: „Niciodată politicienii nu câștigă alegeri, sunt câștigate de comunități. Azi am avut în București o comunitate care și-a dorit onestitate în funcția publică. Și-a dorit instituții care să lucreze pentru oameni, care și-au dorit dreptate. (...) Cu aprobarea Consiliului General, voi declanşa un referendum local pentru cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi primăriile de sector.(...) Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, nu putem să ne gândim la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universităţile din Bucureşti, care ar putea să aducă zeci de mii de studenţi străini în Bucureşti şi să pună Bucureştiul pe harta academică. În schimb, avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele şi panseluţe care înlocuiesc alte panseluţe”, a mai declarat Nicușor Dan.
Apoi, la Antena 1, a enumerat păroiectele: „Acest al doilea mandat porneşte de la o situaţie mult mai bună. Eu am pornit cu o datorie curentă a Primăriei foarte mare, am pornit cu foarte multe restanţe. Cartierul Henri Coandă, staţia de la Glina, Teatrul Ion Creangă... Multe şantiere, Podul Basarab... Acum, multe dintre aceste lucruri sunt reglate sau merg în direcţia potrivită. Va fi mult mai uşor. Şi proiecte mari sunt deja începute. 50 de kilometri de linie de tramvai - am semnat contractele. 250 de noi tramvaie - avem studiu de oportunitate. Semaforizare inteligentă - pe care am promis-o şi n-am făcut-o, am fost mult prea optimist. Acum avem în sfârşit contractul pe studiul de fezabilitate. Deci din perspectiva asta va fi un mandat mai uşor.
Dacă întrebaţi acum 2-3 ani bucureştenii care e cea mai mare problemă a oraşului - căldura şi apa caldă. Am schimbat 110 km de magistrală, am mai construit centrala de la Titan. E ceva mai bine. Am semnat contractele pentru folosirea banilor europeni. Avem 15 şantiere mari deschise, am făcut 50 km anul trecut, o să mai facem 70 anul ăsta. O să fie tot mai bine. Peste 4 ani o să ajungem la jumătate... E un drum care a fost neglijat 30 de ani şi îl facem noi acum. Iarna asta a fost relativ confortabilă”.