«E incredibil ce fac piloţii români cu MiG-urile»

Ultima actualizare:

    Shelby Robb  e încântat de  mitingul  aviatic de  la Bucureşti
Shelby Robb e încântat de mitingul aviatic de la Bucureşti

Şi-a dedicat toată viaţa Forţelor Aeriene. S-a însurat cu Armata, dar asta nu l-a făcut nefericit. Maiorul Shelby Robb (38 de ani), component al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, a survolat pentru prima dată Capitala, cu ocazia celui mai mare eveniment aviatic din România.

Shelby Robb face parte dintr-o structură extrem de apreciată a Forţelor Aeriene Americane: Garda Naţională Aeriană, un serviciu format din rezervişti, care sunt activaţi pe loc dacă situaţia o impune. Deşi principala sa misiune acum este una defensivă, de protejare a Statelor Unite, maiorul Robb se află pentru câteva zile în Bucureşti cu aeronava sa F-15 Eagle pentru a participa la Bucharest International Air Show, cel mai mare spectacol aviatic de la noi, care are loc azi pe Aeroportul „Aurel Vlaicu” din Băneasa.


    Acrobaţii Forţelor Aeriene Turce  s-au antrenat ieri cu aeronavele  F-16 pe care le au în dotare
Acrobaţii Forţelor Aeriene Turce s-au antrenat ieri cu aeronavele F-16 pe care le au în dotare

„Am zburat în formaţie de patru cu ocazia Zilei Aviaţiei Române, a fost grozav. Este prima misiune în Bucureşti a Gărzii Naţionale Aeriene a SUA. Când eram în serviciu activ, am fost cantonat la o bază aeriană din Marea Britanie şi am avut prilejul de a veni în România, la Câmpia Turzii, unde am derulat un exerciţiu de două săptămâni cu piloţii români.


    F-15, tandem cu un  Mig 21 LanceR
F-15, tandem cu un Mig 21 LanceR

Au fost extraordinari, e incredibil ce fac cu acele MiG-uri”, ne-a mărturisit pilotul american, ieri. Patru aeronave F-15, care fac parte din Escadrila 123 a statului Oregon, sunt detaşate la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii.

Azi, la ora 12.00, două astfel de aparate de luptă vor face o trecere deasupra aeroportului din Băneasa, după care se vor întoarce la baza din judeţul Cluj. La câteva minute distanţă îşi vor face „numărul” aeronavele F-16 Fighting Falcon ale Escadrilei 53 Vânătoare, achiziţionate de statul român de la Forţele Aeriene Portugheze.


    Iacării Acrobaţi (Yak-52) sunt  o prezenţă nelipsită de la  show-ul aviatic din Băneasa
Iacării Acrobaţi (Yak-52) sunt o prezenţă nelipsită de la show-ul aviatic din Băneasa

Programul zilei

Ora 10.00: Forţele Aeriene Române (F-16, IAR330, Yak-52); Aeroclubul României (ZLIN 50, ZLIN 142/Extra 300) Ora 11.00: Flying Bulls; Iacării Acrobaţi (Yak-52) Ora 12.00: Forţele Aeriene Ungare (JAS-39 Gripen); Air National Guard – USA (F-15C); Aeroclubul României (White Wings); TAROM şi Forţele Aeriene Române (B737 şi F-16, F-16) Ora 13.00: Forţele Aeriene Române (MiG 21 LanceR, IAR330 Puma); Valer Novac (Ka-26); Forţele Aeriene Poloneze (MiG 29, F-1) Ora 14.00: Aeroclubul României (Extra 300 Hawks of Romania, lansare paraşutişti); SOLOTURK (F-16); Forţele Aeriene Române (IAR 99 Şoim) Ora 19.00: SOLOTURK (IAR330 Puma); Forţele Aeriene Poloneze (F-16); Forţele Aeriene Române (IAR 99 Şoim) Ora 21.00: Air Bandits (Yak-52 şi SU 31); Forţele Aeriene Române (F-16, C-27J Spartan) Ora 21.30: spectacol artificii.

Radu Berceanu, succes nebun cu avionul său ultrauşor

simeon stalpnicul png

După ce s-a retras din politică (2012), Radu Berceanu (fost minstru al transporturilor în guvernarea PDL) s-a întors la marea sa pasiune: aeronautica. A construit primul său avion ultrauşor, pe care l-a botezat Swan (Lebăda), însă pe atunci nu se aştepta să aibă succesul de azi. „Avem comenzi din toată Europa. Mă bucură acest lucru şi vreau să le onorăm pe toate. Am vândut şase aparate şi pentru încă şapte cei interesaţi au achitat avansul, deci trebuie să le livrăm”, ne-a spus Berceanu, ieri, la conferinţa de deschidere a spectacolului aviatic BIAS 2017. Aparatul de zbor ultrauşor (120 kg) e concepţie proprie şi e realizat 100% în ţară de echipa sa de ingineri. Un exemplar costă 25.000 de euro şi poate fi livrat în circa două luni de la comandă. „Folosesc doar materiale uşoare şi rezistente la şocuri, cum e kevlarul, carbonul şi aramida. Avioanele din aceeaşi categorie se vând la un preţ de cel puţin două ori mai mare”, a spus Berceanu.

Nu uitaţi crema şi umbrela de soare!

simeon stalpnicul png

Meteorologii anunţă temperaturi de până la 34 de grade Celsius în Capitală, azi după-amiază, însă disconfortul termic va fi mai mare din cauza motoarelor încinse ale aeronavelor şi a platformei betonate din jurul aeroportului. E indicat să aveţi asupra voastră şepci, pălării sau chiar umbrele de soare, cremă cu factor de protecţie UV şi multe lichide. Se pot cumpăra băuturi răcoritoare din perimetrul aeroportului, însă nu strică să veniţi cu ele de acasă. Aparatele foto şi de filmat sunt permise şi absolut necesare, dacă vreţi să vă amintiţi de acest eveniment şi peste ani. Organizatorii recomandă vizitatorilor să-şi lase autovehiculele acasă, fiindcă parcarea nu este asigurată. Intrarea se face prin Romaero Băneasa şi puteţi ajunge aici folosind mijloacele de transport în comun de pe liniile 112, 131, 148, 149, 205, 261, 301, 304, 335, 605.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate la Festivalul de comemorare de la Royal Albert Hall, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
question 2736480 1280 jpg
preot vasile ioana jpg
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
ninsori jpeg
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
KV WSCM jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net