E vremea festivalurilor! Horia Vârlan, specialist în supă și tocăniță de dovleac: ce rețete recomandă
La Buzău, în weekend, s-a petrecut! S-a desfășurat și Festivalul dovleacului, dar și Festivalul Cârnaților de Pleșcoi. Producătorii agricoli din Buzău, ajutați de un cunoscut bucătar, și-au unit forțele pentru a le demonstra turiștilor cât de multe bunătăți se pot face acum toamna, conform adevarul.ro.
Mirosul plăcintelor din dovleac, coapte la cuptor sau prăjite în tigaie, este cartea de vizită a micuței patiserii de la intrarea în târgul de toamnă din Poșta Câlnău, județul Buzău. Gospodinele spun că folosesc o rețetă veche a locului și cele mai bune ingrediente.
„Pentru plăcintă, dovleacul turcesc, cel alb, este cel mai bun. Nu are zeamă multă și are foarte multă dulceață în el”, spune Sofia Zaharia, una dintre gospodine.
Delicioasa plăcintă cu umplutură de dovleac, preparată ca în cuptorul bunicii, costă acum 20 de lei o porție, la fel ca în toamna anului trecut.
„Avem dulceață de dovleac, sărmăluțe coapte în dovleac și multe altele. Acum pregătim supa cremă din dovleac, o tocăniță cu dovleac, totul e cu dovleac”, declară Ionel Horhocea, organizatorul târgului.
Chiar chef Horia Vârlan a preparat la un stand din târg o supă cremă și tocăniță de porc cu dovleac, pentru a le demonstra oamenilor câte se pot face din leguma pe nedrept ignorată de unii.
„Ca fel de bază facem chifteluțe din dovleac, putem să facem gogoși din dovleac, sărate, nu neapărat dulci. Apoi, putem să îl folosim în tocană, ca acum, în locul cartofilor sau împreună cu ei”, spune chef Horia Vârlan.
„De patru generații facem cârnați de Pleșcoi”
Fumul grătarelor încinse a ademenit, în weekend, sute de turişti și în comuna buzoiană Berca. Standurile producătorilor prezenți la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi au fost asaltate de clienţi, scrie adevarul.ro.
Pofticioșii au dat năvală să guste vestiţii cârnaţi şi mulţi au încercat chiar să le afle modul de preparare. Subțiri și foarte condimentați, pot fi consumați cruzi, uscați sau la grătar, cu mămăliguță ori cu pâine.
Nea Ticu, unul dintre cei mai vechi producători de cârnați de Pleșcoi, a deschis cu un atelier demonstrativ la cea de-a zecea ediție a sărbătorii dedicate alimentului - simbol în Ținutul Buzăului. Ajutat de fiica sa, Daniela, experimentatul preparator de afumături le-a arătat zecilor de curioși procesul de producție.
„Am învățat de la părinți și de la rude. Acum am ajuns la cea de-a patra generație”, se laudă nea Ticu. Compoziția are la bază carnea de oaie, nu crudă, ci macerată o vreme.
„Avem patru condimente: sarea, usturoiul, ardeiul și cimbrul. Bineînțeles, de bază e carnea. Adevărații cârnați de Pleșcoi se fac numai din carne de oaie”, spune Daniela, fiica lui nea Ticu.