El e muscarul semigulerat, o nouă pasăre în fauna României

Ultima actualizare:

    Muscarul semigulerat, fotografiat de Szabó József
Muscarul semigulerat, fotografiat de Szabó József

„Ficedula semitorquata” sau muscarul semigulerat nu e un refugiat cu ifose. A ales să cuibărească în țara noastră, în ciuda inclinației românilor, dar nu numai, de a migra spre vestul Europei. Ornitologii români l-au depistat încă din 2010 pe meleagurile noastre, însă atunci credeau că e doar un turist. Anul acesta, specialiștii au decretat: muscarul semigulerat poate primi buletin de România și drept de ședere nelimitată în toate teritoriile ocupate de români.

Fauna României s-a mărit odată cu depistarea unei noi specii de păsări cântătoare. Mai multe exemplare de muscar semigulerat, o înaripată atât de minusculă încât îți încape în buzunar cu aripile desfăcute, au fost sesizate lucrând de zor la cuiburi pe teritoriul țării noastre. Dacă în trecut aparițiile erau doar pasagere, ultimele descoperiri i-au determinat pe ornitologi să declare acest soi de muscar intrat oficial în fauna țării. Să le urăm „Bun venit!”

Prima observație a acestei specii a avut loc în anul 2010, când Laurențiu Petrencu (biolog și membru al Societății Ornitologice Române) și ornitologul elvețian David Marques au găsit și înregistrat cântecul unui mascul în Pădurea Babadag din județul Tulcea. „Când un mascul cântă, o face pentru a atrage partenere sau pentru a-și delimita teritoriul, deci s-a considerat că este posibil să cuibărească. Dar ornitologii nu au găsit femela, iar masculul a dispărut din zonă după câteva zile, nu înainte de a fi surprins în fotografii de biologul Sebastian Bugariu”, spun reprezentanții SOR. Dar năstrușnica pasăre a apărut și în 2015, în primăvară, în perioada migrației, când s-a arătat oamenilor de două ori: prima dată la Vadu (Szabó József și Ambrus Laca), a doua oară la Eforie Sud (Ciprian Fântână și Dorin Damoc). Apoi, a fost descoperită o pereche, în județul Olt, în pădurea Reșca.

Ciprian Fântână, directorul de conservare al Societății Ornitologice Române, își amintește cum a decurs întâlnirea cu vizitatorul neașteptat:

„Tocmai terminasem de efectuat monitorizările în două suprafețe de probă pentru un proiect de calculare a indicelui populațiilor de păsări specifice terenurilor agricole din județul Olt, când, împreună cu Szabó József, am intrat în pădurea Reșca. La un moment dat am auzit un cântec. Era clar cântec de muscar, dar a provocat o scurtă discuție privind  identificarea, deoarece nu se potrivea nici pentru muscarul gulerat (Ficedula albicollis), nici pentru muscarul negru (Ficedula hypoleuca). În scurt timp, am găsit pasărea - era un mascul de Ficedula semitorquata, teritorial, care cânta lângă o mică scorbură. Imediat, a apărut și femela. Am făcut publică observația noastră și mai mulți ornitologi din SOR și de la Grupul Mivus au mers apoi și au monitorizat locul. Perechea era acolo, vizitau cavitatea din arbore, deci era un indiciu extrem de puternic că au cuib. Anul acesta, în 2016, am mers din nou la locația pe care o știam și am găsit masculul, cânta lângă aceeași cavitate ca în 2015, dar și încă o altă pereche la o distanță de circa 300 de metri. Din punctul nostru de vedere, sunt destule dovezi ca această specie să fie inclusă pe lista speciilor de păsări cuibăritoare din România”.

Muscarul semigulerat, fotografiat de Sebastian Bugariu
Muscarul semigulerat, fotografiat de Sebastian Bugariu

Muscarii sunt păsări mici, au ciocul cu baza lată și prind insecte din zbor. Își construiesc cuiburile în scorburi, unde depun între patru și nouă ouă. Muscarul semigulerat (Ficedula semitorquata) este o specie despre care se credea că apare în România doar accidental. Clocește în sud-estul Europei, în Bulgaria și în Grecia. Este strâns înrudit cu două specii care se regăsesc în fauna României, muscarul negru și cel gulerat. Spre deosebire de cel negru, muscarul semigulerat are mai mult alb pe aripi și pe coadă, pe frunte și pe părțile laterale ale gâtului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net