Elevii cer demiterea ministrului Educaţiei care nu rezolvă problema transportului județean

Ultima actualizare:

    Zeci de mii de elevi merg pe jos sau abandonează școala pentru că nu au transport școlarFOTO: adevarul.ro
Zeci de mii de elevi merg pe jos sau abandonează școala pentru că nu au transport școlarFOTO: adevarul.ro

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită demiterea ministrului educaţiei, Monica Anisie, şi a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr, pe care îi acuză că nu doresc să rezolve situaţia transportului judeţean pentru elevi. Zeci de mii de elevi merg pe jos sau abandonează școala pentru că nu au cu ce să ajungă la școală.

Elevele Luiza Melencu și Alexandra Măceșeanu, din Caracal, au dispărut pentru că au fost nevoite să se urce în mașina lui Gheorghe Dincă ca să ajungă la școală. Nu există transport județean în județul Dolj, ca peste tot în țară, decât pentru navetiști, dimineața devreme și seara.

În fiecare an, Asociațiile de Elevi au cerut soluționarea acestei probleme, au primit promisiuni, dar situația nu s-a remediat. Iată că noului ministrul al educației, Monica Anisie, i se cere demisia pentru această problemă.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a trimis, miercuri seara (28 noiembrie), un comunicat, prin care îi solicită premierului Ludovic Orban demiterea ministrului Educaţiei şi cercetării, Monica Anisie, precum şi a secretarului general al Ministerului, Ioana Lazăr.

”AEC a solicitat, atât public, cât şi prin discuţii repetate cu ministrul educaţiei şi secretarul general al ministerului, o serie de măsuri care să rezolve cât mai rapid problema transportului elevilor din România, printre care se află trimiterea unui punct de vedere la Curtea Constituţională a României în vederea susţinerii admiterii excepţiei de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, care a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice, lăsând astfel zeci de mii de elevi fără transport, abrogarea HG 309/1996 care a blocat acordarea reducerilor pentru toţi elevii din România la transportul judeţean şi abrogarea HG 863/2016 care a făcut imposibilă decontarea navetei elevilor”, se arată în comunicat.

Asociația Elevilor au dat în judecată Ministerul Educației

Totodată, AEC a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) pentru abrogarea HG 863/2016, iar miercuri a avut loc primul termen de judecată din acest dosar.

"Deşi doamna ministru, Monica Anisie, şi-a exprimat în repetate rânduri sprijinul faţă de cauza AEC, de a rezolva problema transportului elevilor, în cadrul şedinţei de judecată s-a prezentat unul din consilierii juridici ai ministerului, încercând să amâne rezolvarea problemei”, a precizat sursa citată. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa spune că reprezentantul ministerului a cerut în instanţă anularea acţiunii, invocând drept argument faptul că AEC nu ar fi asociaţie reprezentativă a elevilor, în sensul Statutului Elevului, afirmând că asociaţia nu a dovedit că 75% din membrii AEC sunt elevi. 

"Notele scrise depuse la dosar au fost semnate de către Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educaţiei, persoană care în trecut s-a poziţionat de mai multe ori împotriva apărării drepturilor elevilor. De fiecare dată când aceasta a participat la discuţiile din cadrul ministerului, a încercat să inducă în eroare, afirmând că Ministerul nu poate întreprinde niciun demers pentru protejarea dreptului elevilor la transport, încercând să intimideze membrii AEC şi căutând mereu să justifice inacţiunea ministerului”, au mai spus elevii constănţeni. 

Zeci de mii de elevi merg pe jos sau abandonează școala

AEC a menţionat că nici ministrul Educaţiei, nici secretarul general al ministerului nu doresc să rezolve situaţia transportului judeţean pentru elevi. 

"Considerăm, deci, că nici ministrul educaţiei şi cercetării, nici secretarul general al Ministerului nu îşi doresc rezolvarea situaţiei tragice în care zeci de mii de elevi din România se află zilnic, neputând ajunge la şcoală din cauza lipsei transportului sau a lipsei resurselor financiare necesare pentru a îşi permite utilizarea lui, fiind nevoiţi să meargă pe jos kilometrii întregi, să folosească cursele la ocazie sau, aşa cum o bună parte din ei fac, să abandoneze şcoala. Elevii din mediul rural sunt condamnaţi la o viaţă fără visuri, fără posibilitatea de a părăsi comunităţile rurale în care sunt izolaţi de stat. Aripile lor sunt frânte încă de mici”, mai precizează comunicatul. 

Din acest motiv, AEC îi solicită premierului Orban demiterea ministrului Educaţiei şi a secretarului general.

Citește și:

Ei merg cinci kilometri pe jos până la şcoală

Ei sunt puţinii elevi care merg cu autobuzele şcolare

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net