Eliminarea pensiilor speciale, ilegală
Pensiile speciale au fost eliminate în 2010, după ce Guvernul de atunci a stabilit că nu poate plăti bani în plus. Conform prevederilor art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, au fost recalculate, conform principiului contributivităţii, următoarele categorii de pensii stabilite în baza unor legi speciale.
Este vorba despre pensiile militare de stat, pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular, pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi.
Mai exact, fiecare persoană care lucrează într-un astfel de domeniu primeşte, în prezent, pensie în funcţie de vechime şi de contribuţiile plătite la stat. Recalcularea a fost efectuată de casele de pensii sectoriale care funcţionează în subordinea instituţiilor în evidenţa cărora se află persoanele beneficiare.
Avocatul Poporului spune că eliminarea lor nu este legală. Mulţi magistraţi au acţionat deja casele judeţene de pensii şi chiar au câştigat. Pe lângă pensiile speciale, magistraţii primeau şi pensii de serviciu, care au rămas în picioare.