Emoţionant: mulţi dintre ei au făcut prima lor baie în mare!
Se întâmplă şi în România! La intrare în staţiunea Mamaia a fost amenajat, pe plajă, primul sector dedicat persoanelor cu dizabilităţi, cu acces facil, potecă pentru cărucioare rulante, şezlonguri înălţate şi scaune flotabile.
Din aceată lună, pe litoral există prima plajă amenajată pentru persoanele cu dizabilităţi. La plaja „Pupa“, de la intrarea în staţiunea Mamaia, în zona Pescărie, accesul este facil, direct din stradă, iar pe nisip este aşternută o potecă din lemn, viu colorată, pentru cărucioarele rulante. O altă potecă duce spre toaletele ecologice, dintre care una este adaptată persoanelor cu dizabilităţi. Turiştii au la dispoziţie echipament special de plajă: 6 şezlonguri înălţate şi 3 scaune flotabile. „ A fost prima plajă care ne-a primit cu braţele deschise, fără să se pună problema că prezenţa unor persoane cu dizabilităţi ar strica imaginea locului. Ne-am dori astfel de plaje pe tot litoralul“, spun, entuziasmate, Isabela Ştefan-Iorga şi Mihaela Căruţaşu, de la Asociaţia „Împreună pentru viitor“, ai cărei voluntari supraveghează zilnic derularea proiectului.
“Nu mai vreau să ies din apă!”
Pentru Raul Ştefan (24 ani), din Râmnicu-Sărat (Buzău), a fost prima dată când a văzut marea. Tânărul are retard fizic de la naştere, iar familia i-a făcut o bucurie imensă aducându-l la plajă. „Nu mai vreau să ies din apă, numai aici aş sta!“, exclamă Raul tânărul, plimbat de mamă în scaunul flotabil. Sora şi cumnatul lui au venit din Spania ca să-şi petreacă vacanţa împreună. „Acolo, plaja este peste tot amenajată şi pentru persoane cu dizabilităţi. Statul are o grijă deosebită de cei cu handicap. Aici, lumea te priveşte ciudat, începând de la funcţionarii statului până la oamenii de pe stradă“, spun mermbrii familiei lui Raul.
“Viaţa e frumoasă”
Cu ambele picioare retezate de o combină agricolă, Elena Panait (41 ani), din Dor Mărunt (Călăraşi), şi-a adus singură copiii la mare. Stă dreaptă pe şezlong, cu un prosop în poală şi cu faţa la mare. Soţul a părăsit-o după accident, dar Elena şi copiii se descurcă mai bine fără el. Femeia are proteze, cârje, cărucior şi, mai presus de toate, un optimism incredibil: „Viaţa e frumoasă. Înainte nu veneam niciodată la mare, nu ne permiteam. Accidentul m-a forţat să-mi pun mintea la contribuţie şi să-mi folosesc resursele. Recent am terminat şcoala de şoferi, vreau să-mi iau o maşină să pot să mă mişc mai uşor“. Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!