Este invazie de limacși ucigași în România. Ar fi ajuns la noi din Spania și sunt deosebit de toxici

Ultima actualizare:

În mai multe județe din România, limacșii fac prăpăd în curțile oamenilor. Pe unele grupuri de facebook, oamenii se plâng că au ajuns și în spațiile verzi din jurul blocurilor. Limacșii sunt devorează tot în calea lor, iar mucusul pe care îl lasă în urmă este deosebit de toxic. În Brașov, Harghita, la munte sau la câmpie, oamenii sunt terorizați de târâtoarea cu un aspect foarte urât și cer ajutor pentru stârpirea acestora, dar nu se găsesc soluții pe termen lung. Experții spun că singura cale este adunarea târătoarelor cu mâna și distruse. Situația este însă complicată.

image

Limaxul, un melc fără cochilie, a apărut recent în România. Prezența lui a fost raportată mai întâi în zona Brașov-Harghita pentru ca în scurt timp, apariția lui să fie remarcată în aproape toate zonele țării, la câmpie, deal sau munte.

În ultimele săptămâni, tot mai mulți români care locuiesc la curte semnalează prezența agresivă a limacșilor. Au un aspect urât și sunt deosebit de dăunători, nu numai că distrug culturile de cereale și devorează florile, dar mânâncă și melcii mici, iar aricii, desrpe care se știa că sunt principala soluție pentru stârpirea limacșilor, nu fac față.

Mucusul limacșilor, deosebit de toxic

Mucusul lăsat în urmă de limax este, toxic, purtător de bacterii, avertizează specialiștii. Se întâlnește în special pe fructele și legumele care cresc aproape de sol (căpșuni în special).

Mucusul poate conține bacteria (E coli, de exemplu), iar fructele sau legumele care prezintă astfel de urme nu trebuie consumate.

image

Grădinarii sunt sfătuiți chiar să poarte mănuși atunci când îndepărtează manual limacșii. Pentru grădinile de mici dimensiuni sunt recomandate capcanele.

Coaja de grepfrut, care să păstreze puțin din pulpa fructului, se presară în grădină. Limacșii sunt atrași de acest ”desert”, astfel că pot fi adunați manual mult mai rapid și înlăturați din grădină. Trebuie apoi distruși chimic, nu aruncați într-o altă grădină, pentru a nu perpetua necazul.

Limaxul, adus în România cu pământul de flori din Spania

Limaxul spaniol sau limaxul ucigaș (Arion lusitanicus) este o specie de melc fără cochilie, originară din sudul Europei, dar unele studii îl indică originea în Algeria, altele în Franța. Cert este că nici măcar biologii nu au ajuns la o concluzie comună, studiile fiind încă în desfășurare și au concluzii preliminare contradictorii. Este clasat printre cele mai invazive o sută de specii din Europa

Se spune că melcul ar fi fost introdus inițial prin legume din Spania, însă o altă variantă susține drept ”mijloc de transport” pământul de flori.

Nu există un tratament pentru oprirea invaziei

Situația a devenit cu atât mai complicată cu cât, melcii maro fără cochilie, deosebit de urâți au apărut în ultima perioadă și în jurul blocurilor.

Grav este că deocamdată nu există un tratament eficient care să oprească invazia. Aceștia trebuie ademeniți și adunați cu mâna protejată de o mănușă. Din păcate, nici această soluție nu este eficientă pentru că oule sunt depuse adânc în pământ. 

„Nu pot scăpa de ei!”

Pe grupurile de Facebook dedicate grădinăritului oamenii se vaită că au ajuns la capătul răbdării din cauza limacșilor care le-au distrus culturile și grădinile cu flori. În speranța unei tratament minune, cer soluții eficiente, sfaturi celor care au reușit să combată dăunătorul

„Melci Limax foarte dăunători și otrăvitor. Nici cu granule nu mai scap de ei.

„Limax si face pagube mari în grădini mie mi a mâncat toți crinii bizducii și unele răsaduri sunt foarte scârboși”

image

„Într-adevar pentru cine are grădină sunt o pacoste! Genul acesta de melc încă nu l-am văzut în grădina, dar bine că am aflat înainte de el, că mă speriam rău de tot la ce urât și diform este”, spune un român.

„Acești melci i-am găsit și în sacul de pământ de flori,asa ca i-am pus direct în ghiveci! Trebuie totul controlat ca mănâncă și flori! De trei ani ma chinuie, mereu cu sare,și granule și apar alții, nu pot scăpa de ei! Acum vad ca au apărut și la bloc!, se plânge un alt român. 

„Eu nu am in gradina dar seara vin din iarba mare de la vecini și maninca din straturi tot ce prinde. Dar mi-a zis cineva sa pun in jurul straturilor sare mare. Zis și făcut...și ce să vezi nu mai vin . Dar când plouă trebuie sa pui iar ,că mai spala ploaia”, este sfatul unui român pe uin grup de facebook.

„Cea mai buna metoda sa scăpați de ei sunt rațele indiene, eu am cumparat 2 si m-au salvat, nu faceam față sa ii adun, mancau tot pana la rate am incercat tot dar nu a functionat nimic. Aceste rate mananca doar melci, nu strica nimic in gradina, le trebuie f multe vase cu apă!”, spune o femeie care s-a chinuit multă vreme din cauza târâtoarelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net