Este oficial! De când vor fi interzise centralele de apartament în România

Ultima actualizare:

O directivă de eficiență energetică adoptată de Comisia Europeană și Parlamentul European stabilește un termen-limită până în 2040 pentru eliminarea centralelor de apartament pe bază de gaze din statele membre UE.

Centralele vor fi interzise în România / foto: pixabay
Centralele vor fi interzise în România / foto: pixabay

Această decizie are ca scop reducerea treptată a emisiilor și consumului de energie din clădiri în întreaga Uniune Europeană.

Ce scop are această directivă

Prin această directivă, se impune eliminarea graduală a cazanelor care funcționează cu combustibili fosili, interzicându-se subvențiile pentru acestea începând cu 2025.

Statele membre sunt îndrumate să stabilească cerințe precise pentru generatoarele de căldură, luând în considerare emisiile de gaze cu efect de seră și sursele de energie regenerabilă utilizate pentru încălzire.

„Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, a transmis Comisia Europeană.

Clădirile noi vor fi obligate să aibă emisii 0

Clădirile noi vor fi obligate să aibă emisii zero din combustibili fosili începând cu anumite termene: din 2028 pentru clădirile publice și din 2030 pentru celelalte, cu posibilitatea unor derogări specifice.

De asemenea, se impune ca noile clădiri să fie proiectate pentru integrarea tehnologiei solare, facilitând instalarea sistemelor fotovoltaice sau termice pe acoperișuri.

Aceste măsuri vor fi implementate treptat și vor deveni parte a legislației europene după adoptarea oficială de către Parlamentul European și Consiliu, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net