Este posibil sau nu ca în România să fie introdusă săptămâna de lucru de 6 zile? CEO: „ Are un pic de logică”

Săptămâna de lucru de șase zile în România, inspirată de modelul aplicat recent în Grecia, este analizată de Dragoș Damian, CEO-ul Terapia, una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din România.

Grecia trece de la 1 iulie la săptămâna de lucru de șase zile. FOTO: Pixabay
Grecia trece de la 1 iulie la săptămâna de lucru de șase zile. FOTO: Pixabay

Damian susține că măsura implementată în Grecia este justificată în contextul crizei acute de forță de muncă din Europa. Într-un articol de opinie din Ziarul Financiar, el explică implicațiile acestei decizii și cum ar putea influența România.

„Grecia, ţara care în urmă cu peste 10 ani beneficia de un pachet de ajutor record de tip bail-out de 500 miliarde de euro, introduce săptămâna de lucru de 6 zile.

Ştirea este incompletă şi probabil incorectă, nu este vorba neapărat de săptămâna de lucru de 6 zile ci, cu acordul angajatului, de ziua de muncă de (până la) 13 ore, fără a mai fi obligatoriu repausul de 48 de ore după 40-45 de ore de muncă”, explică el.

Conform DW, de la 1 iulie, mulți lucrători din industrie, comerț cu amănuntul, agricultură și unele sectoare de servicii vor trebui să lucreze o săptămână de lucru de șase zile dacă angajatorii lor consideră necesar.

Pentru a șasea zi de muncă se va plăti un supliment de 40% din salariul zilnic. Sectorul ospitalității este exclus din acest regulament deoarece săptămâna de lucru de cinci zile a fost desființată în acest domeniu în 2023.

„Săptămâna de lucru de șase zile are un pic de logică”

Damian susține că, în ciuda impopularității deciziei, reglementarea are „un pic de logică”.

El subliniază că Grecia este prima țară din Uniunea Europeană care recunoaște că nu are suficientă resursă umană pentru cât este de muncă și invită angajații să lucreze mai mult.

„În orice caz, Grecia este prima țară din Uniunea Europeană care recunoaşte că nu are suficientă resursă umană pentru cât este de muncă şi invită angajaţii, câţi mai sunt, să lucreze mai mult.

Şi, la urma urmei, aceasta reglementare aduce un pic de logică pentru cei care au două joburi la doi angajatori diferiţi, lucrând oricum 8 + 4 = 12 ore pe zi – vor putea să lucreze 12 ore la un singur angajator, asta însemnând până la 60 de ore pe săptămână timp de 5 zile”, arată el.

Damian recunoaște că nici în rândul specialiștilor, săptămâna de lucru de șase zile nu este văzută foarte bine. „Au sărit toţi specialiştii să spună că vor apărea riscuri, abuzuri şi distorsiuni şi că de fapt tendinţa este opusă, către săptămâna de lucru de 4 zile, deja introdusă ca pilot în câteva ţări europene – nu este clar deocamdată ce sectoare economice de producţie sunt parte din pilot.”

Săptămâna de lucru de șase zile în România

Damian sugerează că săptămâna de lucru de șase zile în România ar putea fi luată în considerare, având în vedere condițiile economice actuale: criza forței de muncă, deficitul excesiv, salariul minim insuficient pentru a trăi decent și problemele cu PNRR.

„Ştirile economice de săptămâna trecută din România nu sunt nicidecum alarmiste. Suntem ”tigrul” economic al Uniunii Europene, fonduri de investiţii stau la vamă gata să intre în ţară, zeci de firme deschid birouri şi angajează sute de specialişti, firmele stau pe munţi de bani care fac munţi de bani pentru bănci, companie după companie accesează milioane şi zeci de milioane de euro ajutor de stat ca să construiască fabrici, tot ce găseşti în supermarketuri este produs in România (sau cel puţin aşa spun reclamele).

Dovada că economia noastră trece prin cea mai bună perioadă şi că avem prea mulţi bani este că donăm o instalaţie Patriot de 1 miliard de euro pentru că oricum mai avem încă două şi oricum avem în plan să mai cumpăram două-trei”, a explicat el, potrivit Adevarul.ro. 

Damian atrage atenția asupra problemelor economice ale României folosind un procedeu al discursului în care neagă adevăruri evidente, tocmai pentru a le scoate mai puternic în evidență.

El sugerează că săptămâna de lucru de șase zile nu va deveni o temă importantă în societate cât timp sunt Campionatele Europene, Jocurile Olimpice, perioada vacanțelor și campania electorală. „Lăsaţi oamenii să se bucure de campionatul european, de jocurile olimpice, de vacanţe, de festivaluri şi, mai cu seamă, de suspansul crescendo generat de apropierea alegerilor prezidenţiale.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
visine jpg
image png
evaluare nationala jpg
Cum prega tes ti mas ina pentru drum lung sau pentru o ca la torie de durata  jpg
image png
plane 7406049 1280 jpg
card social jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net