Este Ziua Regelui. Data de 10 mai are triplă semnificație pentru români
Este 10 mai, Ziua Regelui. Data de 10 Mai marchează trei momente importante în istoria României: începutul domniei lui Carol I, independenţa de stat şi încoronarea lui Carol, primul rege al ţării. Ziua de 10 mai a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, când au venit comuniștii la putere. Deși nu este zi liberă este totuși o zi de sărbătoare națională, o zi în care inimile multor români tresaltă și se întreabă: ce ar fi fost dacă…
Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi în ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.
A doua semnificație este declararea independeței de stat a României, pe 10 mai 1877. La acea dată, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din perioada 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol. Congresul de la Berlin, din 1878, a consfinţit independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman.În sfârșit, pe 10 Mai 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României. ca un omagiu adus independenței, Carol I a refuzat să își pună pe cap o coroană scumpă din aur. Coroana Regală a României a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna și a devenit, astfel, simbolul independenței, al suveranității și al libertății. Ca zi naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii, care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea. Carol I a dat țării o nouă Constituție, în care era folosită pentru prima oară denumirea oficială de România, apoi a reformat, modernizat și întărit tânărul stat. De o grijă deosebită s-a bucurat armata, care a primit armament modern, ofițeri bine pregătiți și instrucție modernă.Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.
Data de 10 mai nu mai este Ziua Națională a României din 1947
După abdicarea forţată a Regelui Mihai în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaţilor a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populară Română. Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecţiei armate antifasciste, începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.
După Revoluție, ziua națională a României a fost schimbată din nou. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991. Ziua de 10 mai a devenit sărbătoare națională prin Legea nr 103 din 14 mai 2015, fără a fi denumită drept Ziua Regelui.