Eşti girant? S-ar putea să fii bun de plată!
Persoanele care girează pentru obţinerea unui credit sau care se împrumută pentru a oferi bani unor cunoştinţe trebuie să aibă în vedere că devin răspunzători pentru rambursarea integrală a împrumutului. Specialistul Click! Alexandra Popa ne spune tot ceea ce trebuie să ştim dacă cineva ne solicită ajutorul în acest sens.
Cu toţii ne întâlnim cu situaţii când ni se cere un mic împrumut.
Atunci când valoarea împrumutului e mare, ne comportăm ca nişte mici bancheri şi cerem mai multe informaţii despre destinaţia banilor şi când ne vor fi ei înapoiaţi.
Vei plăti ratele întârziate
- Cum procedăm însă atunci când o persoană apropiată ne cere ajutorul pentru obţinerea unui credit?
De regulă, astfel de cereri apar fie sub forma unei semnături de girant, fie pentru obţinerea unui împrumut în nume propriu, deoarece solicitantul nu se încadrează în condiţiile împuse de bancă, însă ne promite că va achita toate ratele.
- În ambele cazuri, ajutorul dat pentru obţinerea creditului corespunde cu sumarea obligaţiilor de plată către bancă.
Girantul devine răspunzător pentru plata ratelor în cazul în care împrumutatul nu îşi achită obligaţiile la timp şi poate fi supus chiar executării silite.
Atenţie la creditele pe care le obţii pentru alţii
- Mai gravă este însă practica de a lua împrumut în nume propriu pentru a oferi banii altei persoane care promite că va achita ratele.
În această situaţie, toate obligaţiile cad în seama persoanei care a contractat creditul, fără ca destinaţia banilor să aibă vreo importanţă.
Dacă persoana pentru care faci credit şi care a promis să plătească ratele nu îşi va îndeplini angajamentul, atunci nu numai că veţi fi obligat să plătiţi toate ratele, dar riscaţi să ajungeţi şi pe lista neagră de la Biroul de Credit, dacă apar întârzieri.
- În plus, dacă titularul creditului nu a semnat un document separat cu persoana căreia i-a oferit banii, prin care să se impună anumite condiţii de restituire, nu există foarte multe soluţii de recuperare a banilor.
Rişti să nu mai iei credite
- Girantul este persoana care se obligă solidar la plata lunară a ratelor de credit, a comisioanelor şi penalizărilor aferente în cazul în care titularul contractului de credit înregistrează restanţe.
- În consecinţă, girantul va avea aceleaşi obligaţii ca şi persoana pe care o girează.
În cazul în care eşti girant şi doreşti să contractezi un împrumut bancar, în calcularea gradului maxim de îndatorare se va ţine cont şi de rata lunară pentru care ai girat.
Astfel spus, capacitatea girantului de a contracta un împrumut în nume propriu scade direct proporţional cu valoarea împrumutului pentru care acesta a garantat.
Îţi poţi recupera sumele plătite
- După efectuarea plăţii de către girant, acesta are dreptul legal de a-şi recupera de la debitorul principal suma plătită băncii.
În principiu, girantul va putea pretinde debitorului suma plătită deja băncii dar şi toate celelalte cheltuieli suplimentare pe care le-a făcut (penalizări, dobânzi, daune etc).
Dacă există mai mulţi giranţi pentru acelaşi debitor, cel care a achitat datoria poate solicita celorlalţi să suporte părţi din aceasta.
Dreptul băncii de a obţine executarea silită a bunurilor giranţilor pentru acoperirea sumelor neachitate de debitorul principal se prescrie într-un termen de trei ani.
Acest termen începe de la data la care se naşte dreptul de a cere executare silită.
Unu din patru români nu-şi achită ratele la timp
Numărul clienţilor persoane fizice care au întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile ajungea la 210.000 de persoane la sfârşitul lunii mai.
Acest lucru presupune că unu din patru români cu un credit de cel puţin 20.000 lei (4.500 euro) nu reuşeşte să-şi plătească la timp datoria către bancă.
Restanţele persoanelor fizice au depăşit în luna mai pragul de 5 miliarde de lei şi reprezentau 5,7% din totalul sumelor datorate băncilor.
Cum să te fereşti de neplăceri
Pentru a evita situaţiile neplăcute, trebuie să fii atent atunci când o persoană îţi cere să o girezi sau să faci un credit în numele ei.
Specialistul Click! Alexandra Popa ne spune tot ce trebuie să ştim pentru a nu fi nevoiţi să plătim ratele unui credit care nu este, de fapt, al nostru.
Aveţi grijă pe cine giraţi! În cazul în care persoana respectivă nu este o rudă sau o persoană apropiată în care să aveţi încredere deplină, există şansa să fiţi nevoiţi să le plătiţi creditele;
Nu contractaţi împrumuturi în numele altei persoane. Dacă doriţi să împrumutaţi cu bani o cunoştinţă, este recomandat să încheiaţi un contract la un notar care să dovedească transferul şi să oblige împrumutatul la restituirea banilor;
În cazul în care descoperiţi că sunteţi girant sau titular de credit fără să vă fi dat acordul, este posibil să fiţi victima unei fraude şi cineva să se fi folosit de datele dumneavoastră pentru a lua un împrumut. Anunţaţi imediat poliţia şi banca pentru remedierea situaţiei;
Dacă luaţi un împrumut alături de un co-debitor, fie că este soţ/soţie sau doar pieten, trebuie să aveţi în vedere faptul că vă angajaţi să susţineţi rata împreună până la finalul contractului. În cazul în care situaţia pe viitor nu vă permite să ieşiţi din contract, veţi suporta alături de persoana respectivă plata ratelor.
Dacă cineva îţi solicită ajutorul pentru a contracta un credit, e recomandat să fii foarte atent! În cazul în care consideri că în viitorul apropiat vei dori să contractezi tu însuţi un credit, e indicat să refuzi cererea. În caz contrar, vei fi blocat până la achitarea creditului pentru care ai girat.