Euro, în a 8-a zi de creștere, în timp ce aurul e mai ieftin. BNR ne spune la ce să ne așteptăm

Ultima actualizare:

Moneda europeană a atins vineri un nou maxim istoric, după 8 zile de creșetere continuă în raport cu leul. Cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9783 lei/euro, în creştere cu 0,52 bani (0,10%) faţă de cotaţia precedentă.

Bani curs valutar jpeg

De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 1,03% faţă de euro.

Pe data de 10 mai, euro era cotat la 4,9221 lei.

Şi dolarul a crescut vineri, ajungând la 4,5816 lei, dar este departe de maximele de anul trecut când a atins un record istoric de 5 lei.

Lira sterlină creşte şi ea, iar BNR a cotat-o vineri la 5,6971 lei.

Şi francul elveţian este tot în urcare, până la 5,0942 lei.

Doar gramul de aur s-a ieftinit, vineri, la 291,5853 de lei, de la 292,2952 de lei, cât se anunţase în şedinţa anterioară.

Ce spune BNR

"Leul s-a depreciat cu jumătate de ban, adică 0,1 la sută, o evoluţie care vine într-un context în care monedele din zonă au deprecieri mult mai mari.

Este o perioadă de presiune pe monedele emergente odată cu creşterea dobânzii pentru euro şi dolar. Leul evident că are aceleaşi evoluţii cum au toate monedele din regiune", a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, pentru Agerpres.

Analiștii estimează că euro va ajunge la 5 lei

În perspectivă, ZF scrie că analiştii anticipează continuarea presiunilor de depreciere având în vedere şi deficitele mari, de cont curent şi bugetar, din România. Astfel, majoritatea prognozelor analiştilor indică un curs valutar de peste 5 lei/euro în acest an. Însă rămâne de văzut cât de repede va fi depăşit acest prag.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atenţionat recent în privinţa deficitelor mari din România, susţinând că ajustarea fiscală este esenţială şi trebuie făcută.

„România trebuie să iasă din deficitul excesiv. Suntem singura ţară din UE cu deficit execesiv şi acest lucru costă şi bugetul, costă şi ţara“, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei. El a arătat că deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt probleme pe care ţara trebuie să le rezolve în perioada următoare.

Cele mai mici niveluri ale cursului valutar din ianuarie au fost în 26 ianuarie şi 27 ianuarie, de 4,8858 lei/euro şi, respectiv 4,8922 lei/euro.

Şi luna februarie a adus în câteva zile cotaţia valutară sub 4,9 lei/euro, cele mai mici niveluri ale cursului fiind în 08 februarie - 4,8962, 9 februarie - 4,8900 lei/euro şi 15 februarie - 4,8993 lei/euro, scrie ZF.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Dallas profimedia 0425392000 (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
animale biserica profimedia (2) jpg
zambet shutterstock  jpg
panouri solare casa depositphotos1 jpeg
premiul nobel pentru medicina 2024 jpg
bani pensie jpg
rovinieta
hanul rosu facebook jpg
test rutier (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net