Europenii ne pun să strângem cureaua!
2012 se anunţă încă un an negru pentru români! Vom îndura măsuri de austeritate mai dure ca până acum, vom trage la jug pentru bugetul de stat, iar dacă „bilanţul" ţării nu va fi pe placul occidentalilor, vom primi şi penalizări!
Politicienii au pecetluit ieri viitorul românilor, printr-un acord european care-şi îngenunchează cetăţenii.
Măsuri de austeritate mai dure, mai multă disciplină fiscală şi sancţiuni pentru depăşirea unui deficit cerut de UE.
Zero investiţii, salarii şi pensii îngheţate, taxe mai multe şi mai împovărătoare.
„Un deficit structural de 0,5% nu va putea fi realizat decât strângând cureaua şi mai mult.
Salariile, pensiile, probabil nu vor fi diminuate, dar cert este că nu trebuie să visăm la majorări.
Se va tăia tot ce se poate, inclusiv investiţiile, indiferent de sector", ne-a explicat analistul economic Ilie Şerbănescu.
Acesta atrage atenţia asupra unui pericol şi mai cumplit. Fiscalitate stabilită la nivel comunitar nu înseamnă numai un control mai drastic din partea instituţiilor europene, ci şi alinierea nivelului taxelor şi impozitelor la nivelul bogaţilor Europei.
„Asta ne pune capac. Nu cred că Germania ar scădea fiscalitatea la nivelul celei din România, ci mai degrabă România o va urca până la cea a Germaniei. Ar fi crunt", subliniază analistul economic.
Prin „pactul" de ieri, România s-a angajat să pună umărul la salvarea monedei euro şi a ţărilor cu probleme din Uniunea Euorpeană.
În timp ce state precum Marea Britanie şi Ungaria s-au sustras acordului, România s-a oferit să suporte jugul comunitar.
Liderii din UE au decis chiar înfiinţarea unui fond de urgenţă în cadrul FMI în valoare de 200 miliarde euro pentru sprijinirea statelor cu probleme din UE.
Se pare că deocamdată România nu va plăti acest nou bir, ne-a asigurat preşedintele Băsescu.
Iată şi câteva veşti bune
Leul câştigă teren în faţa euro
Cursul de referinţă afişat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut, ieri, cu 0,32 bani, la 4,3397 lei/euro, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni, datorită unui uşor optimism al jucătorilor de pe pieţele externe.
Un curs de referinţă mai redus decât cel de vineri a fost publicat de BNR la 31 octombrie, când euro a fost cotat la 4,3243 lei. Banca centrală a aunţat, joi, o rată de schimb de 4,3429 lei/euro.
Leul s-a depreciat, însă, în raport cu dolarul, paritatea avansând cu 0,31 bani, de la 3,2421 lei/dolar, la 3,2452 lei/dolar.
Credite mai ieftine, după ce dobânda-cheie a fost redusă la 1%
Banca Centrală Europeană a redus cu un sfert de punct procentual rata dobânzii de politică monetară, de la 1,25% la 1%.
Această măsură se va opera, începând cu data de 14 decembrie, şi va avea un efect de reducere a costurilor creditelor nou acordate în euro şi în cazul băncilor din România, potrivit conso.ro.
Totuşi, reducerea dobânzii cheie este doar un factor secundar, foarte importante fiind şi costul la care băncile se finanţează din străinătate, disponibilitatea liniilor de creditare de la băncile mamă şi dobânzile oferite la depozitele atrase.