Eveniment astronomic spectaculos: Superluna Viermilor 2020 anunță primăvara
Un eveniment astronomic spectaculos va avea loc pe cerul României, Super Luna viermilor, ce anunță sosirea primăverii. Punctul maxim al fenomenului se va înregistra luni, 9 martie, la ora 19.48, ora României. Super Luna își face apariția când sunt îndeplinite două condiții: când e Lună Plină și când astrul nopții se află la o apropiere maximă de Pământ, adică la perigeu, în limbajul astronomilor.
Așa numita Luna viermilor (Luna Plină din martie) şi Super Luna (a doua din 2020) vor avea loc, simultan, luni, 9 martie, fiind vizibilă și pe cerul de noapte al țării noastre. Potrivit NASA, termenul de Luna viermilor a fost dat tot de triburile de amerindieni. Triburile care populau cu secole în urmă America de Nord se foloseau de numele special dat fiecărei Luni Pline pentru a ţine socoteala lunilor şi a anotimpurilor. Mai exact, numele respectiv se aplica întregii luni scurse până la următoarea Lună Plină. Numele puteau varia de la un trib la altul, dar unele s-au impus, cel puţin pentru anumite regiuni, scrie Farmer's Almanac.
Luna Plină din martie a fost numită Luna Viermilor pentru că, odată cu topirea zăpezilor şi dezgheţul solului, viermii şi râmele încep să iasă din pământ. Unele triburi de amerindieni din nord o numesc şi Luna Ciorilor, din cauza stolurilor mari de ciori care îşi făceau apariţia în căutare de hrană, după dezgheţul solului. Termenul de „Super Lună” a fost propus în anul 1979 de către un astrolog; ceea ce a atras în mod natural nemulţumirea astronomilor, adevăraţii oameni de ştiinţă, aceştia argumentând că „metodologia” folosită pentru a defini cum apare o Super Lună este arbitrară. Fenomenul de Lună Plină se poate produce în orice punct al orbitei eliptice pe care Luna înconjoară Pământul în 27 de zile, 7 ore şi 43 de minute. El este adesea asociat cu producerea de dezastre naturale, în special cutremure.
Vedem mâine noapte Superluna Viermilor? Uite cum va fi vremea!
Când Luna Plină se produce într-o fază de apropiere maximă a Lunii faţă de Pământ, apare fenomenul de Superlună. Ce înseamnă „apropiere maximă“? Înseamnă că Luna se află la perigeu - cel mai apropiat punct de Terra, aflat la 362.600 km depărtare - sau într-o marjă de 10% din acestă distanţă. Asta în condițiile în care distanța medie dintre cele două corpuri cerești este de 384.400 de kilometri. Evenimentul ce se va petrece luni va avea punctul său maxim la ora 19.48, ora României. Datorită apropierii mari față de Pământ - care în seara de 9 martie va fi de 357.404 km - Luna va fi percepută ca fiind mai mare şi mai strălucitoare. Conform adevarul.ro, specialiştii de la NASA afirmă că „cele mai bune Super Luni apar cu până la 14% mai mari și cu până la 30% mai luminoase“. Super Luna din martie este considerată cea de-a doua din acest an, după cea din 9 februarie, mai modestă, când Luna s-a aflat la o distanță ceva mai mare, 362.479 km. Vor mai urma, în acest an, încă două Super Luni, una în 8 aprilie, cea mai spectaculoasă, când satelitul natural al Terrei se va afla la cea mai mare apropiere de Pământ dintre toate cele patru evenimente similare din 2020, adică la doar 357.035 km, ultima urmând să se producă pe 7 mai, când Luna se va afla la o distanță de 361.184 km de noi. Firește, în ambele cazuri ea va fi și în faza de Lună Plină. De fapt, atât duminică, 8 martie, cât și marți, 10 martie, Luna va prezenta aproape aceleași caracteristici de Super Lună, atât ca mărime, cât și ca luminozitate. Din păcate, prognoza meteo pentru ziua de luni, 9 martie, indică un cer total sau parțial acoperit de nori în marea majoritate a țării, inclusiv în București, fiind, pe alocuri, și sanse mari de ploaie. Dar, poate că printre nori sau între două reprize de ploaie, românii vor avea șansa să admire spectaculosul eveniment astronomic, Super Luna viermilor din 2020.