Fabrica din România unde lucrau 4.000 de femei la începutul anilor ‘90. Ce a mai rămas din uzina care a ajuns o ruină

Minele de cărbune din Valea Jiului, județul Hunedoara, se închid treptat. Fosta uzina Vîscoza de la Lupeni este acum doar o amintire pentru localnici, iar din ea nu au mai rămas decât ruine. Turnul acesteia domină în continuare prin înălțimea sa de peste 200 de metri, scrie adevărul.ro

Lupeni, Hunedoara Foto: Facebook
Lupeni, Hunedoara Foto: Facebook

Mina Lupeni era cea mai mare mină de cărbune din România 

În prezent, mai puțin de 20.000 de oameni trăiesc în municipiul Lupeni din Hunedoara, un fost mare centru minier din România care s-a dezvoltat începând din secolul al XIX-lea datorită uriașelor rezerve de cărbune din Valea Jiului.

În anii ’80, mina Lupeni era cea mai mare mină de cărbune din România și una dintre cele mai mecanizate. Atunci, mii de oameni munceau acolo, sub deviza faimoasă în regimul comunist: „Țării, cât mai mult cărbune” și tot aici, fostul președinte comunist Nicolae Ceaușescu, care o vizitase de mai multe ori a primit titlul omagial de „întâiul miner al țării”.

Minele din jurul orașului Lupeni s-au închis treptat începând din anii ’90, iar vechile lor instalații au dispărut ori au fost transformate în ruine. Mulți localnici au părăsit orașul, iar depopularea sa este din ce în ce mai profund resimțită în economia zonei.

La uzină munceau 4.000 de femei

La începutul anilor ‘90, înainte de a începe marile restructurări și disponibilizări din industria României, aproape 40.000 de oameni lucrau în minele și uzinele miniere din Valea Jiului. În prezent, Complexul Energetic Valea Jiului, care cuprinde minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni și termocentrala Paroșeni, are mai puțin de 2.000 de salariați. 

„Am și urcat odată în vârful lui, de unde vedeam aproape toată Valea Jiului. Coșul era necesar pentru evacuarea gazelor toxice de la Uzina Vâscoza. Se lucra cu sulf, dar acest turn nu a mai fost folosit. Cândva în anii ‘83 - ‘85, la uzina de fibre artificiale munceau 3.000, aproape 4.000 de femei, iar la minele din Lupeni erau vreo 5.000 de salariați. Acum, la mina de cărbune Lupeni, mai mult de 400 de angajați nu sunt, cu tot cu personalul TESA”, spune Bruno, un fost miner de la mina Bărbăteni din Lupeni.

Turnul fostei uzine textile Vâscoza are 200 de metri  

Cea mai mare construcție industrială din Valea Jiului are însă o soartă incertă. Construit la începutul anilor ‘80, turnul fostei uzine textile Vâscoza din Lupeni domină prin înălțimea sa de peste 200 de metri întreaga valea a Jiului de Vest, unde se află orașele Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani.

Fosta uzina Vîscoza de la Lupeni este acum doar o amintire pentru localnici, iar din ea nu au mai rămas decât ruine. Acestea pot fi văzute foarte bine de cei care tranzitează oraşul pe şoseaua de centură. Uzina Vîscoza era odată o sursă importantă de venit pentru mulţi dintre lupeneni şi nu numai, însă ea a fost desfiinţată după 1989, fiind una dintre cele peste 1000 de întreprinderi din ţară, privatizate după Revoluţie. Potrivit autorităţilor locale, la acest moment, câteva dintre clădirile fostei uzine au fost reabilitate şi în interior îşi desfăşoară activitatea mai multe firme, printre care şi o fabrică de prelate auto, volane şi materiale plastice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net