Fabrica veche de 150 de ani din România, cândva una din cele mai mari producătoare de pompe nucleare din Europa, de care s-a ales praful. Proprietarii vor să construiască un imens cartier rezidenţial

O fabrică veche de 150 de ani din Capitală, cândva unul din cei mai mare producători de pompe nucleare din Europa, a fost demolată. În locul ei, proprietarii vor să construiască un imens cartier rezidenţial cu blocuri de 20 şi 25 de etaje, cu turnuri de birouri de zece etaje şi centre comerciale. Este vorba despre fosta fabrică Aversa, care se afla vis-a-vis de Piața Obor din București.

Pe terenul fostei fabrici Aversa se va construi SkyLight Residence / foto: captură video
Pe terenul fostei fabrici Aversa se va construi SkyLight Residence / foto: captură video

InteRo Property Development, deţinută de familia de investitori canadieni Topolinski, vor începe în curând lucrările de construcţie pe terenul fostei fabrici Aversa la proiectul SkyLight Residence, un imens cartier rezidenţial cu 551 de apartamente în 7 blocuri.

După achitarea ultimei tranşe de 12,5 milioane euro în data de 31 iulie 2024, familia Topolinski a dobândit dreptul de proprietate asupra întregului teren în suprafaţă de 10 hectare din zona Obor, care este în prezent evaluat la 120 de milioane de euro. Suntem entuziasmaţi să lansăm cel mai reprezentativ şi ambiţios proiect al nostru, care reflectă angajamentul familiei noastre faţă de dezvoltarea durabilă a pieţei imobiliare din Bucureşti. SkyLight Residence este un proiect verde, eficient din punct de vedere energetic, care, datorită caracteristicilor şi potenţialului său de transformare a zonei, a fost inclus în proiectul Primarului Sectorului 2 pentru revitalizarea Gării Obor şi a zonei înconjurătoare.

Proiectul vizionar al primarului, finanţat de Banca Mondială, este un exemplu de dezvoltare inteligentă, iar familia noastră este încântată de oportunitatea de a se implica şi de a aduce un plus de valoare pentru viitorul sustenabil al cartierului”, a declarat Michael Topolinski, fondatorul InteRo Property Development, potrivit ziarulfinanciar.ro.

Fabrica Aversa, cândva unul din cei mai mare producători de pompe nucleare din Europa

Când va fi finalizat, proiectul va avea o suprafață construită totală de 486.000 mp, 2.200 de apartamente, un campus IT și aproximativ 28.000 mp de spații verzi și parcuri, cu o investiție totală estimată la 1 miliard de euro. Dezvoltatorul intenționează să predea primele apartamente clienților în 2027.

Clădirile rezidențiale și de birouri vor folosi aceeaşi cărămidă roşie din care era construită fabrica Aversa pe faţada primelor trei niveluri orientate către Piaţa Obor. În plus, două piese mari de echipament de producție simbolizând anii 1800, păstrate de la fabrica de pompe Aversa, vor fi expuse în zona parcului și a promenadei.

În conformitate cu angajamentul față de dministraţia locală Sector 2, InteRo va construi, de asemenea, o școală primară cu 250 de locuri, trei grădinițe (cu o capacitate totală de 150 de locuri) și două creșe (cu o capacitate de 150 de locuri).

În 2004, fosta fabrica Aversa avea 1.400 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 13 milioane de euro, iar în 2013, a fost cumpărată de un om de afaceri cu 17 milioane de euro, urmând ca ulterior să primească autorizația de demolare. A fost dărâmată în câteva zile.

În perioada 2018-2019, proprietarii au cerut aprobarea proiectului printr-un Plan Urbanistic Zonal la Primăria Municipiului București. Conform planului prezentat la acea vreme, proprietarii doreau să construiască:

  • 7 clădiri de 20 etaje,
  • 6 clădiri de 15 etaje,
  • o clădire de 11 etaje,
  • o clădire de 8 etaje,
  • 6 clădiri de 18 etaje,
  • două de 22 etaje,
  • 4 turnuri de 27 de etaje.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image
actualitate.net
image
actualitate.net