Fabrica din România care a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi. Devenise cunoscută în toată Europa

Ultima actualizare:

Fabrica de Chimicale din oraşul Mărăşeşti a fost înfiinţată în urmă cu peste 123 ani, însă a fost demolată în anul 2011. Fabrica poate fi considerată un model de afacere în perioada interbelică, când număra 300 de lucrători care aveau la dispoziţie grădiniţă pentru copii, sală de festivităţi şi chiar cameră pentru musafiri, scrie adevărul.ro

Fabrica de Chimicale din oraşul Mărăşeşti Foto: Facebook
Fabrica de Chimicale din oraşul Mărăşeşti Foto: Facebook

Povestea fabricii „Chimică” Mărășești

În Mărășești, la cinci minute de gară, spre nord și pe stânga, era situată vestita Fabrică „Chimică” Mărășești. Cu o linie de garaj care-i permitea să încarce și să descarce toate produsele fabricate, dar și să-și înmagazineze materiile prime. Construcția a început în anul 1899, iar actul constitutiv al Fabricii de Produse Chimice Mărășești SA a fost semnat la 17 decembrie 1901.

Totul a plecat de la Ulisse J. Negropontes (socrul Generalului Eremia Grigorescu), care a decis să arendeze 12 hectare din moșia sa, în 1899, pe 96 de ani, pentru suma de 1200 lei pe an. Adică în niște condiții mai mult decât favorabile, cu condiția ca acționarii să ridice în maxim un an și jumătate respectiva fabrică, ceea ce s-a întâmplat la fix. Văzând seriozitatea lor, moșierul a decis să le vândă cele 12 hectare în 1902. 

Ce producea fabrica 

În timpul Primului Război Mondial, ca toate întreprinderile din regiunile unde au fost lupte, fabrica a fost distrusă de armatele de ocupație și a suportat pierderi considerabile, încât după război a trebuit o refacere generală. S-au comandat din nou majoritatea mașinilor și s-a renovat clădirea după ultimele cerințe ale tehnicii moderne.

Era scutită de orice fel de impozit către stat, județ sau comună. Fabrica producea la început numai clei, făina de oase și de coarne, întrebuințat pentru îngrășaminte agricole, negru animal, gelatină comestibilă și industrială, superfosfat. Mai producea și distribuia energie electrică locuitorilor din Mărășești și spitalului din localitate.

Produsele fabricii ajungeau până în S.U.A

În 1923, Fabrica de Produse Chimice Mărășești S.A a produs:100 de vagoane de clei, 30 de vagoane grăsime, 40 de vagoane negru animal, 300 de vagoane îngrășăminte chimice. Avea un capital de 20 000 000 lei și 300 de lucrători. Produsele fabricii ajungeau până în  S.U.A, în 1937 plecând către această destinație, peste 300 de tone făină de oase.

Fabrica a construit pentru angajați, încă din perioada interbelică, o gradiniță, o sala de mese, o sală de festivități, o cameră pentru musafiri și funcționari, sere de flori, etc  În perioada celui de-al Doilea  Război Mondial, cu toate condițiile grele existente, fabrica nu și-a redus capacitățile de producție, înregistrând sub directorii Manole Netea și Aurel Haba progrese apreciabile.

După privatizarea din anii '90, fabrica a ajuns pe mâinile afaceristului local Lucian Avram, care a vândut-o bucată cu bucată la fier vechi.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aeroport  jpg
masina volan pixabay1 jpg
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alanya Turcia Unspalash jpg
hotel vacanta pixabay jpg
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
image
actualitate.net
image
actualitate.net