Fabrica din România care a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi. Devenise cunoscută în toată Europa

Ultima actualizare:

Fabrica de Chimicale din oraşul Mărăşeşti a fost înfiinţată în urmă cu peste 123 ani, însă a fost demolată în anul 2011. Fabrica poate fi considerată un model de afacere în perioada interbelică, când număra 300 de lucrători care aveau la dispoziţie grădiniţă pentru copii, sală de festivităţi şi chiar cameră pentru musafiri, scrie adevărul.ro

Fabrica de Chimicale din oraşul Mărăşeşti Foto: Facebook
Fabrica de Chimicale din oraşul Mărăşeşti Foto: Facebook

Povestea fabricii „Chimică” Mărășești

În Mărășești, la cinci minute de gară, spre nord și pe stânga, era situată vestita Fabrică „Chimică” Mărășești. Cu o linie de garaj care-i permitea să încarce și să descarce toate produsele fabricate, dar și să-și înmagazineze materiile prime. Construcția a început în anul 1899, iar actul constitutiv al Fabricii de Produse Chimice Mărășești SA a fost semnat la 17 decembrie 1901.

Totul a plecat de la Ulisse J. Negropontes (socrul Generalului Eremia Grigorescu), care a decis să arendeze 12 hectare din moșia sa, în 1899, pe 96 de ani, pentru suma de 1200 lei pe an. Adică în niște condiții mai mult decât favorabile, cu condiția ca acționarii să ridice în maxim un an și jumătate respectiva fabrică, ceea ce s-a întâmplat la fix. Văzând seriozitatea lor, moșierul a decis să le vândă cele 12 hectare în 1902. 

Ce producea fabrica 

În timpul Primului Război Mondial, ca toate întreprinderile din regiunile unde au fost lupte, fabrica a fost distrusă de armatele de ocupație și a suportat pierderi considerabile, încât după război a trebuit o refacere generală. S-au comandat din nou majoritatea mașinilor și s-a renovat clădirea după ultimele cerințe ale tehnicii moderne.

Era scutită de orice fel de impozit către stat, județ sau comună. Fabrica producea la început numai clei, făina de oase și de coarne, întrebuințat pentru îngrășaminte agricole, negru animal, gelatină comestibilă și industrială, superfosfat. Mai producea și distribuia energie electrică locuitorilor din Mărășești și spitalului din localitate.

Produsele fabricii ajungeau până în S.U.A

În 1923, Fabrica de Produse Chimice Mărășești S.A a produs:100 de vagoane de clei, 30 de vagoane grăsime, 40 de vagoane negru animal, 300 de vagoane îngrășăminte chimice. Avea un capital de 20 000 000 lei și 300 de lucrători. Produsele fabricii ajungeau până în  S.U.A, în 1937 plecând către această destinație, peste 300 de tone făină de oase.

Fabrica a construit pentru angajați, încă din perioada interbelică, o gradiniță, o sala de mese, o sală de festivități, o cameră pentru musafiri și funcționari, sere de flori, etc  În perioada celui de-al Doilea  Război Mondial, cu toate condițiile grele existente, fabrica nu și-a redus capacitățile de producție, înregistrând sub directorii Manole Netea și Aurel Haba progrese apreciabile.

După privatizarea din anii '90, fabrica a ajuns pe mâinile afaceristului local Lucian Avram, care a vândut-o bucată cu bucată la fier vechi.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net