Care fabrică văzută ca perla industriei românești a fost vândută la fier vechi. Producea cifre record la fiecare 24 de ore

Ultima actualizare:

Una dintre cele mai profitabile ramuri industriale, în comunism, a fost cea a prelucrării zahărului. În Botoșani, timp de patru decenii a funcționat una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din Europa de Est, cu o producție de 200 de tone în 24 de ore.

Ce s-a ales de terenul unde a fost fabrica de zahăr din Bucecea Foto: FB
Ce s-a ales de terenul unde a fost fabrica de zahăr din Bucecea Foto: FB

Fabrica de zahăr din Bucecea

Localitatea Bucecea este un mic orăşel din judeţul Botoşani. Până acum 30 de ani, aici funcţiona cea mai mare fabrică de zahăr din România comunistă. Peste 800 de oameni din Bucecea şi din satele învecinate se hrăneau datorită acestei fabrici, fie ca angajaţi, fie ca zilieri în campaniile agricole.

În anii de glorie ai fabricii, echipată cu utilaje de fabricaţie germană şi franceză, se produceau peste 200 de tone de zahăr în numai 24 de ore. Din Bucecea, zahărul pleca mai ales în URSS. Produsele erau renumite şi se rafina aici inclusiv renumitul zahăr cubanez. Totul gravita în jurul uriaşei platforme industriale, dotată şi cu gară proprie. Satele din jur cultivau doar sfeclă de zahăr ca materie primă pentru fabrică. Erau peste 10.000 de hectare cultivate numai cu sfeclă. În anii ’90 fabrica a fost privatizată şi a urmat calea întregii industrii româneşti. Adică s-a prăbuşit.

"Producea în numai 24 de ore, peste 200 de tone de zahăr"

Era o fabrică, în special în anii 70-80, cu un randament excepţional. Îl depăşea pe cel al fabricii de la Luduş, ”sora” fabricii de la Bucecea. Producea în numai 24 de ore, peste 200 de tone de zahăr. Se muncea în trei schimburi”, spune Ioan Sauciuc, fost muncitor şi mai apoi director al fabricii de zahăr, conform Adevărul.

Era un zahăr foarte fin, fiindcă se folosea materie primă de cea mai bună calitate, iar utilajele erau de mare precizie, ducând la o rafinare excepţională. Se muncea aici, la Bucecea, după tehnologii bine puse la punct, reţete de multe ori păstrate la secret şi care dădea zahărului o calitate deosebită. Era cel mai fin şi bun zahăr din România comunistă”, declara Ioan Sauciuc, fost muncitor al fabricii. 

Mii de oameni trăiau din industria zahărului 

Construcția fabricii de zahăr de la Bucecea a modificat întreg peisajul economic și social al zonei. Localnicii erau încurajați să cultive cât mai multă sfeclă de zahăr pentru a putea oferi materie primă. Toate satele din jurul Bucecii au ajuns să depindă de această producție a zahărului.

Se cultiva sfeclă de zahăr pe 10.000 de hectare, iar unori, când producția o cerea, era adusă sflecă de zahăr inclusiv din județul Suceava. De altfel, această materie primă de bună calitate, alături de precizia utilajelor, erau secretele zahărului de la Bucecea.

Fabrica a fost vândută 

„Suprafaţa totală pe care am recuperat-o este de 26 de hectare. O parte am preluat-o prin executare silită din cauza neplăţii taxelor şi impozitelor datorate Consiliului Locala Bucecea de societatea respectivă, iar o parte am cumpărat-o. Suprafaţa respectivă dispune de utilităţi, respectiv de gaz metan, de apa curentă, energie electrică. Pe o parte din acest teren am vrea să înfiinţăm prin Ministerul Dezvoltării Regionale un parc industrial. Am pus la dispozitia Consiliului Judeţean, un spaţiu de 8 hectare iar pe aproximativ 2-3 hectare vrem să-l lotizam şi să-l punem la dispoziţia familiilor tinere din localitatea Bucecea pentru ca aceştia să-şi construiască o locuinţă“, a spus primarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net