Faci nuntă cu Fiscul la uşă

Ultima actualizare:

Nici nunţile nu mai sunt ce au fost! Ca să-ţi fie bine, este obligatoriu să treci pe listă încă un invitat: inspectorul ANAF. Fie că te vizitează în timpul petrecerii la restaurant, fie că vine acasă, tot o face. Primăriile au fost notificate să dea lista cu mirii care şi-au unit destinele în ultimii ani.

Primiţi cu ANAF-ul? Nici n-au apucat bine să îşi numere darul, că unii dintre tinerii care s-au căsătorit recent s-au trezit cu autorităţile la uşă sau cu scrisori oficiale. S-a întâmplat în Argeş, unde inspectorii fiscali au trecut pe la casele oamenilor ca să-i întrebe dacă au primit facturi de la restaurant, de la orchestră, dar şi de la fotografi. După care s-au dus la artişti. O spune chiar primarul Piteştiului, Cornel Ionică, care a povestit faptul că instituţia pe care o conduce a fost notificată să trimită lista cu cei care au făcut nuntă anul trecut. ”Au cerut de la Evidenţa Populaţiei numele celor care s-au căsătorit. Nu le-am dat pentru că nu e legal”, a declarat edilul. 

Şi viceprimarul Laurenţiu Zidaru e de aceeaşi părere: “Avem evidenţa tuturor celor care s-au căsătorit, dar nu am putut să punem la dispoziţie aceste informaţii, pentru că în adresă nu era specificat motivul pentru care se solicită informaţiile. Nu facem noi faze de cercetare sau anchete să vedem cine a cântat, de ce a cântat, cât a cântat, câţi bani a luat.  E treaba fiecăruia.” 

Mirii sunt obligaţi însă să colaboreze cu Fiscul şi să răspundă la întrebări, ba chiar trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răpundere. Cine ignoră notificarea riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. Aşa s-a aflat că acordeonistul argeşan Florin Anghel a câştigat, împreună cu trupa lui, 6.500 de lei, fără să dea chitanţă. ”Pe noi ne-a găsit că suntem ăia pricopsiţii! Să se ducă la Florin Salam, la Guţă, la ăştia care au venituri”, a spus omul. Dar şi maneliştii celebri au fost luaţi în vizor. Surse din interiorul ANAF spun că Nicoleta Guţă ar trebui să achite taxe restante de 44.000 de euro. 

De aceea, din ce în ce mai mulţi strâng din dinţi şi îşi declară veniturile încasate. ”Am firmă şi declar lună de lună evenimentele. Ei sunt stăpânii, ei sunt jupânii. Nu ne punem noi cu inspectorii. Din ianuarie până în aprilie e perioadă moartă şi n-am ce, dar apoi vin nunţile. Închei contract cu beneficiarii, le dau factură pe arvună, iar la final pe restul de bani, după ce oamenii primeasc darul. Lăutarii la o nuntă costă între 1.500 şi 2.000 de euro, dar banii se împart la toată echipa: muzicanţi, cablişti, şoferi etc”, ne-a mărturisit impresarul Dan Bursuc. Şi patronii de restaurante şi-au învăţat lecţia şi se jură că nu ies din litera legii. ”Mă conformez şi închei contracte cu mirii, aşa că nu mi se pare nimic în neregulă. Pe o nuntă cu 100 de invitaţi încasez undeva la 15.000 de lei şi  lunar declar veniturile la Fisc”, ne-a declarat Lidia Petrişor, patroana ”Salon Majestic”, apreciat local de nunţi din Piteşti.

Până la finele anului trecut, doar 200 de proaspăt însurăţei au răspuns la notificările autorităţilor şi aşa s-a aflat că 47 de artişti au fentat legea, prejudiciul ridicându-se la peste 10 milioane de lei. Lor li s-au trimis decizii de impunere, dar şi amenzi care totalizează 27.000 de lei. Şi nu vă bucuraţi că aţi scăpat dacă v-aţi luat mai demult! ANAF verifică nunţile organizate chiar şi în 2013.

Nunta făcută în şapte sate, prima impozitată 

Ioana Pricop  şi Lucian Morar
Ioana Pricop şi Lucian Morar

Prima nuntă care a intrat în vizorul ANAF pentru impozitare a fost a primarului din oraşul Ulmeni, Maramureş. În 2017, edilul Lucian Morar s-a căsătorit cu solista de muzică populară Ioana Pricop. La eveniment au participat peste 3.000 de invitaţi, iar petrecerea s-a ţinut în şapte sate. Printre meseni au fost şi Traian Băsescu, şi Elena Udrea. Suma considerabilă strânsă din darurile celor peste 7.000 de participanţi a fost de 150.000 de euro. Iniţial, ministrul Eugen Teodorovici s-a arătat nemulţumit de impozitarea nunţilor. ”În cazul în care mirele declară chestia asta, că Popescu a făcut poze şi i-a dat o sumă, Popescu pe de o parte trebuie să spună de ce nu a declarat la Fisc acel venit şi pe de altă parte, mirele trebuie să declare de unde au avut miile de lei să-l plătească pe Popescu să-i facă poze. Este o imbecilitate a celor de la ANAF chiar dacă e în lege”, a precizat demnitarul anul trecut.

ANAF nu va mai pune popriri pe conturi

Mihaela Triculescu,  şefa ANAF
Mihaela Triculescu, şefa ANAF

ANAF va fi restructurat din temelii, din punct de vedere al atribuţiilor, după venirea Mihaelei Triculescu la şefia instituţiei, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a precizat că una dintre schimbări priveşte faptul că Fiscul nu va mai face popriri. „Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, a explicat Teodorovici, citat de adevarul.ro. Transfond este o companie de servicii financiare, constituită din 25 de bănci, care deţin 66,67% din acţiuni. Cel mai mare pachet este controlat de de BNR, cu o treime din capital.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net