Familiile pacienților decedați de la spitalul Pantelimon își plâng morții: „L-am adus luni și a murit joi”. Reacția ministrului Sănătății despre posibilitatea unei mâini criminale

Ultima actualizare:

Astăzi, la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că până în prezent nu există date care să susțină acuzațiile formulate, dar că investigațiile continuă să avanseze. "Cele 17 decese sunt cu adevărat regretabile", a adăugat ministrul.

La spitalul Pantelimon au murit 17 oameni în doar 4 zile / foto: arhiva
La spitalul Pantelimon au murit 17 oameni în doar 4 zile / foto: arhiva

„Corpul de control al ministrului Sănătății este prezent încă de dimineață, colectând informații de la personalul din secția ATI și colaborând cu comisia de investigație internă a spitalului, formată din profesioniști ai instituției și membri ai Colegiului Medicilor. Până în acest moment, nu există dovezi care să susțină aceste acuzații, dar acest lucru nu înseamnă că investigația se va opri”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a exprimat speranța că acuzațiile vor fi respinse de cele trei anchete desfășurate simultan și că până la mijlocul săptămânii viitoare vor fi disponibile concluziile.

„Prioritatea noastră este siguranța pacientului, iar dacă au avut loc decese, ele sunt profund regretabile. Suntem alături de familiile afectate, însă trebuie să recunoaștem că există situații în care starea de sănătate a unui pacient este foarte gravă și decesul devine inevitabil. Cele 17 decese înregistrate între 4 și 7 aprilie sunt cu adevărat tragice”, a mai declarat Rafila.

Ce mortalitate are spitalul Pantelimon

De asemenea, ministrul a menționat că au fost examinate și statisticile referitoare la mortalitatea din spital.

„Mortalitatea medie în anii 2022, 2023 și primele trei luni ale acestui an este în jur de 3,5 cazuri pe zi, o cifră care reflectă mortalitatea înregistrată la nivelul spitalului.

Desigur, orice abatere este regretabilă, dar trebuie să înțelegem că există zile cu un număr mai mare sau mai mic de decese", a adăugat Alexandru Rafila.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Bogdan Socea, managerul Spitalului Sfântul Pantelimon din București, a declarat că, până în prezent, analiza preliminară nu a evidențiat nicio viciere a tratamentului în secția de Terapie Intensivă.

„Până în acest moment, din analiza preliminară, nu s-au găsit date care să sugereze o viciere a tratamentului în secția de Terapie Intensivă. De asemenea, este important să se înțeleagă că nu au existat sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menționate și nici la comisiile interne ale spitalului privind presupuse nereguli în secția ATI.

Siguranța pacientului reprezintă o prioritate pentru noi, iar toți medicii din secția ATI și din întregul spital depun eforturi maxime pentru fiecare caz în parte. Ne confruntăm cu fiecare pacient individual, iar decesele sunt analizate cu atenție. Comisia internă a fost constituită și examinează situația cu rapiditate, iar miercuri vom avea raportul final”, a declarat Bogdan Socea.

Rafila a menționat că anterior, pe 4 Aprilie, a fost înregistrată o sesizare legată de spital, însă era de o natură diferită. De asemenea, fostul șef al ATI-ului de la Spitalul Sf. Pantelimon i-a trimis o scrisoare ministrului Sănătății, detaliind diverse probleme pe care le întâmpină și susținând că îi este împiedicată exercitarea funcției.

Cu toate acestea, Rafila nu consideră că aceasta ar fi situația și a menționat că Corpul de Control va investiga.

Cazul trebuie urgent clarificat, spune Rafila

El a subliniat importanța clarificării situației, menționând că este vorba de o instituție medicală de importanță majoră și de un personal medical bine pregătit.

Acesta a adăugat că va fi efectuată o analiză a numărului de decese în mai multe spitale de urgență pentru a compara cifrele și a identifica eventuale discrepanțe.

Ministrul a insistat că investigația este în desfășurare și a cerut răbdare în obținerea unor rezultate credibile. În ceea ce privește încrederea între medici și pacienți, Rafila a subliniat că aceasta este esențială pentru a asigura un echilibru între satisfacția pacienților și calitatea serviciilor medicale.

S-au deschis simultan patru anchete penale

În urma deceselor, au fost inițiate patru anchete, inclusiv una penală la Parchetul Tribunalului București și o investigație internă la Spitalul Pantelimon. Există suspiciuni că pacienții de la Terapie Intensivă au primit doze de tratament mult sub optim.

Rafila a menționat că este necesară continuarea investigației, iar primele concluzii ar putea fi gata săptămâna viitoare.

Ministrul a atras atenția asupra importanței transparenței și profesionalismului în gestionarea acestor situații, menționând că încrederea în sistemul de sănătate poate fi afectată negativ dacă lucrurile nu sunt clarificate adecvat.

Familiile victimelor cer să se facă lumină în acest caz

Familiile celor decedați în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon din București au cerut explicații de la personalul medical și conducerea unității. Într-un interval de doar patru zile, șaptesprezece persoane și-au pierdut viața. Un bărbat a relatat că nu i s-a oferit nicio clarificare în legătură cu decesul cumnatului său, care a murit brusc după doar două zile de spitalizare la aceeași secție ATI.

„Avea 53 de ani. L-am adus luni și a murit joi. Medicii au spus că este o moarte suspectă. El avea probleme cu plămânii, dar nu era de așteptat să moară atât de repede. Am venit să aflăm ce s-a întâmplat, să vedem ce se poate face în legătură cu acest deces. E evident că s-a produs o eroare, a murit prea repede. Nu a primit tratamentul corespunzător”, a explicat bărbatul.

Victimele ar putea fi exhumate

În același timp, două cadre medicale de la ATI dau declarații la Serviciul Omoruri. Există discuții despre posibilitatea exhumării victimelor, însă procedurile actuale includ adunarea documentelor și a imaginilor de pe camerele de supraveghere, conform surselor judiciare. Procurorii vor decide dacă este necesară deshumarea cadavrelor.

Șeful actual al Secției ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon a precizat la Antena 3 că nu dispune de informații concrete referitoare la cine ar fi făcut anumite declarații și că există o anchetă în desfășurare.

Totodată, acesta a respins ideea că vreun medic anestezist, din echipa sa sau de la oricare alt spital, ar putea să comită voluntar o astfel de faptă, adăugând că numărul de paturi disponibile în terapie este limitat, ceea ce poate duce la o suprasolicitare a secției.

De asemenea, a menționat că administrarea de noradrenalină este supravegheată riguros și există documentație adecvată în sistemul informatic al spitalului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net