Fenomen absolut spectaculos la Cluj. Explicațiile experților despre norul uriaș cu aspect de tornadă. GALERIE FOTO

Locuitorii din Cluj au fost martorii unui fenomne spectaculos, vineri, 5 aprilie. Deasupra orașului s-a format un nor de dimensiuni impresionante cu aspect de tornadă. Fenomenul a apărut la scurt timp după un altul la fel de spectaculos și care a avut loc tot în județul Cluj.  Este vorba despre un curcubeu cu o formă neobișnuită.

Un fenomen rar și extrem de spectaculos 

Un nor de dimensiuni impresionante s-a format deasupra Clujului. Foto: Vio Oprea
Un nor de dimensiuni impresionante s-a format deasupra Clujului. Foto: Vio Oprea

Un nor spectaculos, de forma unei tornade a fost observat, vineri, deasupra municipiului Cluj-Napoca. Norul neobișnuit ca formă și dimensiune a atras privilile clujenilor care au postat pe rețelele sociale fotografii cu fenomenul despre care experții spun că este foarte rar.

 Oamenii au crezut inițial că este vorba despre un incendiu, apoi, din cauza formei, s-au temut de o tornadă. De fapt este vorba despre un nor nicovală și nu de o tornadă cum au crezut mulți, transmite Știri de Cluj.

Norul tip "nicovală" sau "pâlnie" se formeaz în urma acțiunii curenților de aer ascendenți foarte puternici. În același timp, norul nu se mișcă, indiferent cât de puternic ar fi vântul, au explicat experții.

Pe rețelele sociale, fotografiile au devenit virale.

Cum explică specialiștii fenomenul de la Cluj

„Sunt nori foarte spectaculoşi, dar cam atât. Sunt consecinţa unei stratificări diferenţiate a aerului, în sensul că sunt diferenţe de temperatură, diferenţe de umezeală în straturile în care se foemează, de obicei, norii şi, probabil, într-unul din straturi o mişcare circulară mai accentuată care a generat acei nori aşa ca nişte farfurii zburătoare, dar fără vreo consecinţă deosebită, a explicat meteorologul Florinela Georgescu, la Antena 3 CNN.

Un altfel de curcubeul

În urmă cu o săptămână, tot deasupra Clujului a putut fi observat un curcubeu impresionant și foarte rar. A apărut deasupra Clujului, marți, 2 aprilie, în jurul orei 18.00, iar fenomenul a fost fotografiat de un clujean deasupra comunei Chinteni.

„A durat vreo 2 - 3 minute. Este un fenomen extrem de spectaculos”, a spus clujeanul, potrivit aceleiași surse.

Experții spun că a fost vorba despre un curcubeu „de foc”.

image

Un astfel de curcubeu este extrem de rar, nefiind un curcubeu propriu-zis și nu are nimic de-a face cu focul.

Mai corect, dar mai puțin spectaculos, acestea s-ar numi ”arcuri circumorizontale”. Un astfel de fenomen a fost surprins anul trecut în China.

Arcurile circumorizontale apar atunci când cristalele de gheață din norii cirrostratus sau cirrus funcționează ca niște mici prisme plutitoare, care retractează lumina solară în spectrul de culori. Diferența dintre această refracție și cea a unui curcubeu constă în faptul că, în cazul curcubeului, lumina se refractă prin moleculele de apă și nu prin cristalele de gheață, au explicat experții fenomenul de la Cluj.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net