Firma care a făcut dezinsecția în blocul groazei din Timișoara nu a fost verificată niciodată

Ultima actualizare:

    Blocul din Timișoara unde au murit trei persoane intoxicate cu o substanță folosită la dezinsecție și deratizare, evacuatfoto: Ștefan Both/Adevărul
Blocul din Timișoara unde au murit trei persoane intoxicate cu o substanță folosită la dezinsecție și deratizare, evacuatfoto: Ștefan Both/Adevărul

Trei persoane au murit după ce într-un bloc din Timișoara s-a făcut dezinsecție și deratizare. Doi copii și mama unui dintre ei au căzut victime inconștienței unui patron care a cumpărat substanța ucigașă ”de la o cunoștință”, în vreme ce firma acestuia n-a fost niciodată verificată de angajații Direcției de Sănătate Publică Timiș.

Reprezentanții DSP Timiș au recunoscut, într-o conferință de presă, că nu au verificat niciodată firma care a deratizat blocul în care au murit doi copii și mama unuia dintre ei. Întrebată despre controalele care au fost făcute la firma care a deratizat blocul respectiv, reprezentanta DSP Timiș a răspuns: "Din câte știu de la colegii mei, nu a fost verificată niciodată (...) Nu am făcut niciun control la această firmă (înființată în 2015 - n.r.)”.

Reprezentanții DSP și ai Direcției Sanitar-Veterinare Timiș nu au putut răspunde la întrebările repetate ale jurnaliștilor dacă firma Bistim Dera SRL avea autorizație să folosească acea substanță sau ce instituție ar fi trebuit să elibereze avizele în acest sens.

Substanța folosită la dezisnsecție și deratizare, extrem de toxică

Substanța folosită în blocul de garsoniere de pe strada Miorița din Timișoara este Delicia Gastoxin, în formă de tablete rotunde, pe bază de fosfură de aluminiu. E un insecticid destinat combaterii daunătorilor cerealelor depozitate şi a rozătoarelor mari din culturile de câmp. Gazul de fosfină este eliberat în prezenţa umezelii şi este puternic toxic pentru toate formele de viaţă, fie oameni, fie animale. Fosfina, prin inhalare, blochează căile respiratorii prin eliminarea apei din celule.

15 apeluri la 112 de la adeeași adresă

Reprezentanții DSP Timiș au recunoscut că au făcut târziu legătura dintre cazuri. ”Din punct de vedere al Ambulanței, ne-ar fi plăcut să ne fi putut da seama mai repede că există o legătură. Cele 3 decese au avut loc într-un interval destul de mare, sâmbătă-luni. Nu ne-am putut da seama din cauza simptomelor diferite. Numai după moartea femeii de 28 de ani, luni dimineață, s-a putut face această legătură între cazuri și s-a anunțat imediat DSP, iar mai departe Poliția și ISU”, a declarat reprezentanta DSP Timiș, citată de Hotnews.

”Nimeni nu ne-a spus despre dezinsecția și deratizarea din bloc, locatarii nu au simțit miros. Niciun echipaj din teren nu a avut nicio clipă vreo suspiciune legată de folosirea unei substanțe toxice. Ne pare rău, nu s-a putut mai repede. De unde să știm noi, care stăm 20 de minute la un caz, că sunt legate între ele, mai ales că aveau simptome diferite? Au fost 15 apeluri din acel imobil, întinse pe durata a 3 zile. Din cele 15, 8 au fost din partea familiilor copiilor decedați

Dintre cei care au ajuns la spital, au fost consultați, au spus că se simt bine, au revenit acasă și apoi au chemat din nou ambulanța”, a adăugat reprezentanta DSP.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net