Francezii dau vina pe noi în scandalul cărnii de cal
Am fost arătaţi cu degetul în scandalul cărnii de cal, vândută în Anglia în loc de vită. Însă, autorităţile române ripostează: din ţara noastră a plecat legal carne de cal, altcineva a spus că e vită.
Producătorul francez prins cu carne de cal în lasagna vândută în Europa, inclusiv în Marea Britanie, a dat vina pe români imediat ce a fost depistat. Apoi, englezii au spus că în pastele lor sunt caii maltrataţi şi înfometaţi în pădurea Letea. Ieri, ziarele britanice descoperiseră o „Mafie a Cailor", care cumpără animalele vândute de ţăranii sărmani. „România nu trebuie să mai fie suspectul de serviciu!", a pus punct acestor speculaţii Victor Ponta, într-o conferinţă de presă, susţinută ieri cu toate autorităţile române care au efectuat o anchetă în scandalul cărnii de cal. Acestea au verificat cele două abatoare care exportă acest produs şi modul în care respectă prevederile legale şi standardele.
„Din toate datele pe care le avem în acest moment, nu există nici un fel de încălcare a regulilor europene comise de firme din România sau pe teritoriul României. În perioada imediat următoare, toate autorităţile cu atribuţii în domeniu au sarcina clară de a dovedi faţă de autorităţile europene şi faţă de mass-media toată transparenţa necesară. Este o preocupare legitimă de a se afla adevărul şi de a solicita în numele României ca firmele - fie că se află în Franţa, în Luxemburg sau în altă parte- care sunt vinovate să răspundă în mod direct", a spus premierul.
Din datele prezentate de ANSVSA rezultă că din ţara noastră anul trecut au plecat 6.300 kg de carne de cal, catâr sau măgar etichetate ca atare, în mai multe ţări: Italia, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Polonia, Germania, Olanda, Grecia, dar nu şi în Franţa. Loredana Albu, PR-ul de la firma CarmOlimp, a declarat pentru Hotnews că abatorul pe care îl reprezintă nu a furnizat materie primă pentru firma franceză "Spanghero". "E ruşinos că o firmă franceză, care a procesat carne de cal în loc de carne de vită, o faptă abominabilă şi, fără îndoială, premeditată (un procesator nu poate confunda carnea de cal cu cea de vită: au culoare şi consistenţă diferite!) să joace, acum, rolul mironosiţei care a căzut în plasă şi să dea vina pe România, doar pentru că au auzit dânşii că în România se întâmplă lucruri rele".
Joi, în Marea Britanie, a început un imens scandal după ce a fost depistată carne de cal în pachetele de lasagna congelată, care era prezentată drept carne de vită. Toate produsele au fost retrase din magazinele din mai multe ţări, pentru înşelarea consumatorului.
1.000 de cai sălbatici, supravegheaţi cu atenţie în pădurea Letea
Nu au fost tocaţi şi nu au ajuns fripturi. Armăsarii, iepele şi mânjii din pădurea Letea s-au înmulţit: sunt peste o mie. Sunt ultimii cai sălbatici din Europa şi se bucură de iarna blândă din acest an. „Sunt peste o mie de capete care au la dispoziţie 6.000 de hectare să zburde liber. Ei sunt monitorizaţi tot timpul şi nu a plecat nici unul la export.Au primit din toamnă furaje, să nu ducă lipsă de hrană. Este un reprezentat Vier Pfoten permanent acolo, care are grijă de ei şi îi supraveghează", ne-a explicat Kuki Bărbuceanu, de la Asociaţia Vier Pfoten, care a coordonat salvarea a 41 de cai care erau duşi la abator.
La Letea sunt peste 1.000 de cai sălbatici
«Carnea de cal, foarte nutritivă» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist
Carnea de cal nu numai că este comestibilă, dar este şi foarte bogată din punct de vedere nutriţional. Este una dintre cele mai bune cărnuri pe care le putem consuma. Motivul? În primul rând, calul este un aminal ierbivor, deci este foarte curat. În al doilea rând, carnea lui conţine foarte puţină grăsime, foarte puţine calorii, fiind, în schimb, bogată în acizi graşi Omega 3, fier, vitamine şi minerale.
Uite ce conţin 100 de grame de carne de cal: 6 sub 3% grăsime 6 110 kilocalorii faţă de 300 kilocalorii cât au 100 de grame de carne de porc 6 3 miligrame de fier 6 acizi graşi Omega 3 ca fel ca şi carnea de peşte 6 21 grame proteine 6 0,5 grame glicogen, fapt care o face să fie o carne dulce.