Frăţia benzinarilor: cum se stabilesc pe ascuns preţurile la pompă
În România, preţul benzinei se stabileşte după ureche. E clară treaba! Benzinarii se înţeleg între ei şi în loc să concureze unii cu alţii, ei stabilesc preţurile de comun acord. O intersecţie din Capitală este de pomenit: are trei benzinării diferite, toate cu aceleaşi preţuri la pompe.
Ştiau toţi şoferii: preţul carburanţilor este diferit de la o pompă la alta, chiar şi în cadrul aceleiaşi companii. Mai nou, însă, benzinarii preferă să bată palma şi să-şi „împrumute” tarifele pe care le aplică la pompe. Mai ales când îşi defăşoară activitatea în aceeaşi zonă!
Ce atâtea calcule cu accize şi alte costuri. E mai simplu să copiezi activitatea vecinului: când el scumpeşte, scumpeşti şi tu, iar când el face o reducere, scazi şi tu fix cu aceeaşi sumă.
În rondul Pipera, din nordul Capitalei, şoferii au plătit ieri 6,46 lei pentru un litru de motorină şi 6,38 de lei pentru un litru de benzină, indiferent că au alimentat la Rompetrol, OMV sau Mol.
„S-au gândit că dacă avem preţ mai mare, lumea fuge vizavi. Şi decât să reducă toţi, mai bine aplică acelaşi tarif. Cred că asta e explicaţia”, ne-a mărturisit un angajat al uneia dintre cele trei benzinării din rondul Pipera. Reporterii Click! au dat o raită prin mai multe benzinării ale aceloraşi companii: peste tot diferă, numai în Pipera preţul este identic cu al vecinilor concurenţi.
Consiliul concurenţei: «Nu avem dovezi că benzinarii s-au înțeles»
Consiliul Concurenței este de ani buni cu ochii pe benzinari, însă, nu de fiecare dată reprezentanții instituției pot și acționa. ”În cazul de față, este greu să dovedim că ei s-au înțeles asupra prețului. Spun că se iau după cotație și în funcție de aceasta și-au făcut calculele. Nicăieri în Europa nu s-a putut demostra că benzinarii s-au înțeles la preț.
Este la fel ca la casele de schimb valutar, unde toate au același curs. Ne aflăm în toiul unor investigații, dar nu putem să dăm amenzi fără o bază solidă, pentru că sunt foarte mari, 10% din cifra de afaceri, și riscăm să pierdem procesul în instanță”, ne-au declarat surse din cadrul Consiliului Concurenței. În 2012, benzinarii au fost prinși că au făcut un cartel, ca să scoată un produs de pe piață în același timp. A fost vorba despre benzina fără plumb. Consiliul Concurenței s-a sesizat, i-a amendat cu peste 200 de milioane de euro, însă, amenda a fost contestată. (Andreea Dancu)