Fructele şi legumele sunt pline de pesticide. Cele mai periculoase alimente
Suntem bombardaţi cu chimicale la fiecare pas. Produsele cosmetice, detergenţii şi, nu în ultimul rând, alimentele sunt pline de substanţe care, folosite zi de zi, ne pot îmbolnăvi. Un raport al Ministerului Agriculturii arată că toate fructele, legumele şi cerealele conţin pesticide. Aşa că aveţi grijă de unde le cumpăraţi şi cum le consumaţi!
Posibilitatea ca virusul Zika, cel care a infectat sute de mii de oameni în America Latină şi care ar provoca microcefalie la copii, să aibă legătură cu un pesticid, dar şi cazul bebeluşilor din Argeş, în care nu se ştie cum s-au îmbolnăvit micuţii, au readus în discuţie problema pesticidelor.
Cel mai recent raport privind reziduurile de pesticide din fructele, legumele şi cerealele româneşti, realizat de Ministerul Agriculturii, ne dă fiori. Deşi majoritatea probelor analizate de specialişti sunt conforme, adică reziduurile de pesticide sunt sub limita maximă admisă, raportul arată că toate aceste produse conţin pesticide.
Şi aici vorbim despre: ardei, broccoli, cartofi, castraveţi, ceapă, ciuperci, conopidă, dovlecei, fasole, leuştean, mărar, mazăre păstăi, morcovi, păstârnac, pătrunjel, praz, ridichi, ridichi negre, roşii, salată, sfeclă roşie, spanac, ţelină, usturoi, varză, vinete, afine, caise, căpşuni, cireşe, mere, pepene galben, pere, piersici, prune, struguri, grâu, ovăz, porumb şi secară. Potrivit raportului, cele mai multe probe cu pesticide au fost cele de salată, roşii, ceapă verde, pătrunjel, ardei, struguri, mere, căpşuni, cireşe şi caise. Dintre legumele analizate, cele care prezintă procentul cel mai mare de reziduuri de pesticide sunt: pătrunjelul (75%), salata (73%), ciupercile (55%), morcovii (43%) şi gogoşarii (43%). Trebuie menţionat că nu s-au găsit pesticide în probele de gulii, mazăre boabe, pepene verde şi orez.
Spălaţi fructele şi legumele cu un amestec făcut în casă!
Nutriţioniştii spun că, dacă spălăm foarte bine fructele şi legumele, pericolul pesticidelor scade considerabil, acestea fiind mai dăunătoare pentru sol. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne recomandă pentru spălarea legumelor şi fructelor „un amestec simplu: bicarbonat de sodiu, apă şi oţet de mere, cidru sau orice alt oţet din fructe. Acest amestec din substanţe naturale ajută la curăţare şi la schimbarea PH-ului, pentru că acesta este scopul: schimbarea PH-ului suprafeţei respective. Tot ce înseamnă pesticid, bacterie, înseamnă aciditate”, a declarat dr. Alexandrescu, potrivit centruldeparenting.ro.