Furtuna de praf saharian ajunge și în România

Ultima actualizare:

    Norul de praf saharian ajunge și în România, anunță Ministerul Mediului foto: Shutterstock
Norul de praf saharian ajunge și în România, anunță Ministerul Mediului foto: Shutterstock

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă avansul unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană dinspre nordul Africii. Norul de praf saharian, care s-a aflat deasupra mai multor zone din Europa de Vest, colorând cerul în nuanțe de portocaliu, ajunge și deasupra țării noastre, în perioada în perioada 6-9 februarie.

”În perioada 6 - 9 februarie, circulaţia aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul şi sudestul Europei, inclusiv deasupra României. În această perioadă, temporar în ţările de la vest şi sud-vest de ţara noastră, se semnalează precipitaţii, astfel încât concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă”,. anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Depunerile de praf în ţara noastră vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte), iar la începutul săptămânii viitoare şi în restul ţării.

Sand from Sahara makes the sky yellow in #Lyon. #nofilter (it's 10am here) pic.twitter.com/b8R68np6w5 — Mathieu Leocmach(@LamSonLeoc) February 6, 2021

Sand from Sahara makes the sky yellow in #Lyon. #nofilter (it's 10am here) pic.twitter.com/b8R68np6w5

— Mathieu Leocmach(@LamSonLeoc) February 6, 2021

«Diavolii de nisip»

Praful saharian este un nisip de culoare roşiatică. Specialiştii spun că acesta se ridică în urma furtunilor deşertice, iar în atmosferă se formează adevăraţi nori de praf care sunt, apoi, purtaţi de curenţii de aer. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950, şi sunt tot mai ameninţătoare. De aceea, au fost numite „diavolii de praf” sau “diavolii de nisip”. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii. 

Citește și:

Cum ne afectează norul de praf saharian

Norul de praf saharian a ajuns în România. Care sunt primele zone afectate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net