Geta Brătescu, celebrată de Google. Cine a fost celebra artistă româncă

Ultima actualizare:

    Geta Brătescu, o artistă recunoscută pe plan internaționalSursa foto: ARTnews.com
Geta Brătescu, o artistă recunoscută pe plan internaționalSursa foto: ARTnews.com

Geta Brătescu, una dintre cele mai semnificative personalități în arta contemporană est-europeană, ar fi împlinit astăzi 95 de ani, ocazie cu care Google îi dedică un omagiu printr-un Doodle special.

Geta Brătescu a fost unul dintre cei mai mari artiști ai României pe care i-a dat comunismul și a reușit să supraviețuiască regimului refungiindu-se în tot ce înseamnă artă. Numele său a traversat țări și Oceane și a devenit cunoscut în întreaga lume. 

Familie

Geta Brătescu s-a născut în anul 1926, la Ploiești, într-o familie de farmaciști și este considerată una dintre cele mai semnificative personalități în arta contemporană est-europeană. Aceasta a realizat lucrări de grafică, gravură, desen și colaj textil, tapiserie, fotografie, foto-instalație și film, scrie Mediafax. 

Studii

Geta Brătescu a studiat la Facultatea de Litere București, în perioada 1945-1949, avându-i ca profesori, printre alții, pe George Călinescu și Tudor Vianu. Și-a continuat studiile la Institul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din bucurești, între anii 1969-1971. 

Geta Brătescu, debut artistic

În anul 1946 Geta Brătescu debutează la Salonul Oficial de Alb-Negru, Sala Dalles, București, cu un desen în cărbune, iar un an mai târziu a organizat prima expoziție personală la galeria Căminul Artei din București, un spațiu coordonat de criticul de artă Ionel Jianu.

Carieră

Cu o carieră impresionantă de peste 60 de ani, Geta Brătescu s-a bucurat de apreciere în rândul publicului și al specialiștilor din domeniul artelor din întreaga lume. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte. Lucrările sale au fost expuse la Muzeul Național de Artă București, A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, e-Flux New York, Istanbul Biennale, MACBA Barcelona, Mumok Viena, Kalmar Museum din Suedia, Galerie Barbara Weiss din Berlin, Museum of Modern Art din New York.

Pavilionul României de la Bienala Internațională de Artă de la Veneția din 2017, care a găzduit proiectul „Apariții” al artistei Geta Brătescu, a fost unul dintre cele mai admirate și s-a bucurat de articole elogioase în presa internațională. De asemenea, o expoziție a marii artiste a fost organizată în 2017 la Muzeul de Arte Frumoase din Gent, Belgia. Expoziția „An Atelier of One’s Own” a fost deschisă până la jumătatea lunii ianuarie 2018, aceasta fiind prima retrospectivă din Belgia consacrată artistei.

Geta Brătescu, distincții

Geta Brătescu a primit în anul 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte din București pentru contribuția sa la dezvoltarea artei românești contemporane. De asemenea, chiar în anul în care a murit, în 2018, Geta Brătescu a fost decorată de președintele României cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net