Grăbiţi-vă! Porcul de Crăciun se scumpeşte de la o zi la alta
A început nebunia. Gospodinele fac aprovizionarea pentru Crăciun şi dau raite prin pieţe, în căutarea unor preţuri acceptabile. La rândul lor, comercianţii vor să câştige mulţi bani şi au ridicat preţurile la produsele tradiţionale şi la carnea de porc, cu 10-20% faţă de luna precedentă.
Cărniţă proaspătă pentru sarmale, pentru fripturi, cârnaţi, caltaboşi şi tobă. Am vrea să avem de toate pe masa de Crăciun. Ne uităm bine în portofel, apoi dăm fuga la cumpărături. Reporterii Click! şi Adevărul au dat o raită prin pieţele şi magazinele din marile oraşe şi vă spun cam ce preţuri vă aşteaptă la rafturi şi tarabe.
Bucureşti. Cele mai ieftine pieţe din Capitală rămân Obor, Râmnicu Sărat sau Delfinului. În Piaţa Delfinului, un kilogram de ceafă de porc costă 16 lei, în timp ce un kilogram de carne tocată e 11 lei. Pulpa de viţel este mai scumpă şi ajunge la 22 de lei, în timp ce un kilogram de fleică de viţel costă 18 lei. Preţurile sunt mai mici decât cele pe care le găsim în Piaţa Râmnicu Sărat, unde un kilogram de ceafă de porc costă 18 lei, pulpa de porc este 14 lei, iar rasolul de porc 14,10 lei. În supermarketuri ceafa de porc fără os costă 23 lei/kg.
„Noi am păstrat preţul ca anul trecut, căci lumea nu mai are bani. Puterea de cumpărare este tot mai mică. Mulţi vin, se uită, ne întreabă cât costă şi merg mai departe“, spune un vânzător din Obor.
Iaşi. În Moldova însă, preţurile au crescut cu 15-20% faţă de săptămânile trecute, scrie adevarul.ro. Un kilogram de muşchi de porc costă 22 de lei şi numai dacă iei mai mult de zece kilograme vânzătorul se îndură să mai lase 2-3 lei la kilogram. Situaţie similară şi în Suceava, unde un kilogram de pulpă de porc a ajuns la 18 lei, iar ceafa de porc la 14 lei. La Galaţi, dacă vrei să ai viţel pe masă trebuie să scoţi din portofel 24 lei/kg.
Braşov. Cele mai bune preţuri sunt la producătorii braşoveni din cartierul Stupini. Preţul la carne nu a crescut faţă de zilele trecute: 14-15 lei/kg - pulpa de porc, 18-20 lei/kg - cotletul de porc. Pulpa de vită este la 18-19 lei/kg.
Mehedinţi. Dacă vrei să iei porcul „în viu”, în târgurile din Vânju Mare şi Pătulele, kilogramul este 6 lei, iar la Cerneţi este 7-8 lei. Carnea de vită în viu costă în jur de 9 lei. Şi în Slatina, preţurile sunt bune dacă vrei să iei o jumătate de porc – 9,9 lei/kg. Un porc întreg costă la Buzău cel puţin 600 de lei, cu un preţ mediu de 10 lei/kg.
Râmnicu Vâlcea. Cele mai scumpe sunt produsele tradiţionale. Vrei jumări? Trebuie să pregăteşti chiar şi 50 lei/kg la producătorii autentici. La Piatra Neamţ, cârnaţii de casă costă de la 30 lei/kg până la 50 de lei/kg. Spor la cumpărături!
Cârnaţi cu mucegai şi produse expirate
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au intrat tare în comercianţii care vând produse tradiţionale la târgurile de Crăciun. Sâmbătă, la ora prânzului, au verificat Târgul de Crăciun de la Universitate, dar şi pe cel de la Agronomie. Au fost depistaţi producători care vindeau cârnaţi cu mucegai şi produse din porc expirate, dar şi brânză stricată. Cu termenul de valabilitate modificat, carnea la garniţă, de exemplu, era scoasă şi din mediul specific de conservare. În plus, autorităţile au descoperit faptul că la târguri se vând produse industriale, cumpărate de comercianţi din supermarketuri, cărora le scot eticheta şi le revând ca produse tradiţionale pe bani mai mulţi. Spre exemplu, la un stand s-au găsit mezeluri identice cu cele din magazine, dar cu etichetă de produse tradiţionale. Marcel Pandelică, preşedintele ANPC, vă sfătuieşte să cumpăraţi produse care au atestat de producător tradiţional, numai dacă sunt depozitate în condiţii igienice şi să verificaţi să nu fie mucegăite. Altfel, riscaţi să vă îmbolnăviţi. Comercianţii care au încercat să înşele clienţii au fost amendaţi cu 50.000 de lei.